CNN: Niko nema punu kontrolu vlasti u Turskoj
Foto: Reuters

Haos u zemlji

CNN: Niko nema punu kontrolu vlasti u Turskoj

Planeta -

ANKARA/ISTANBUL - Nekoliko sati nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj niko nema punu kontrolu vlasti, informacije su kontradiktorne, pa i one koje se tiču predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Deo svetskih medija izveštva da je Erdogan izašao iz Turske, drugi, pak, tvrde da je on na godišnjem odmoru u Bodrumu. Pola sata posle ponoći savetnik predsednika Kemal Hašim je za CNN rekao da su i premijer i predsednik trenutno u Istanbulu.

Rekao je i da pučisti predstavljaju tek manji deo vojske i da će "demokratski izabrana vlast" u roku 24 sata uspostaviti ponovo kontrolu. Državna televizija TRT je ponovo pod kontrolom Erdoganovih snaga, javio je CNN. AFP javlja o pucnjavi na mostu preko Bosfora u Istanbulu. Navodno su vojnici zapucali kako bi rasterali građane koji su se odazvali Erdoganovom pozivu da izađu na ulice. Navodno ima i povređenih.

Agencija Anadolija je javila da je u borbama s vojskom poginulo najmanje 17 policajaca. Reč je samo o policajcima koji su poginuli u vazdušnim udarima na postrojenja specijalne policije u Ankari. AFP je javio da je turski vojni avion F-16 srušio helikopter u kojem su se nalazili pučisti.

Turska tajna služba objavila je da je vojni udar gotov i da su državne snage koje podržavaju Erdogna pobedile pučiste, javio je CNN. Međutim, snimci te TV mreže i dalje pokazuju das u sukobi na ulicama Ankare i Istanbula između građana i policije u toku.Pucnjava i dalje ođekuje velikim gradovima, a vojni helikopter je bombardovao turski parlament.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja