HAOTIČNO STANJE: Turska vojska izgleda podeljena prema puču
Foto: Reuters

HAOTIČNO STANJE: Turska vojska izgleda podeljena prema puču

Planeta -

ANKARA - Pripadnici oružanih snaga Turske kažu da su preuzeli vlast, ali turski državni zvaničnici su rekli da je pokušaj državnog udara odbijen u subotu ujutro, u noći nasilja koje je ostavilo najmanje 17 mrtvih, po državnim medijima.

Eksplozije, oružana paljba i tvrdnje o borbi u vazduhu izmedju lojalnih snaga i pristalica državnog udara izbile su u glavnom gradu tokom noći, a Turci su poslušali poziv predsednika da izadju na ulice da pokažu podršku njegovoj napadnutoj vladi.

Državna novinska agencija Anadolija je javila da je bomba pogodila Parlament Turske u Ankari. Televizija CNN-Turk je objavila da je nekoliko policajaca i službenika Parlamenta ranjeno u bombardovanju. Predsednik Redžep Tajip Erdogan, u intervjuu preko "FaceTime" za CNN-Turk, odbacio je vojnu akciju kao "pokušaj ustanka manjine u našim oružanim snagama". Njegova kancelarija je odbila da otkrije gde se on nalazi, rekavši samo da je on na sigurnom mestu.

Haos je zavladao posle perioda političkih previranja u Turskoj, za koja je okrivljena Erdoganova sve autoritarnija vladavina koja je obuhvatila rekonstrukciju vlade, obračun sa disidentima i opozicionim medijima i obnavljanje sukoba u većinom kurdskim oblastima na jugoistoku Turske.Pokušaj puča počeo je u petak kasno uveče saopštenjem iz vojske da je preuzela kontrolu da bi "ponovo uspostavila ustavni poredak, demokratiju, ljudska prava i slobode, da bi se osiguralo da vladavina zakona ponovo vlada zemljom, da bi se ponovo uspostavili zakon i red".

Ali, vojska se nije pokazala kao jedinstvena, jer su najviši komandanti na televiziji osudili akciju i naredili vojsci da se vrati u kasarne."Oni koji pokušavaju da izvedu udar, neće uspeti. Naš narod treba da zna da ćemo ovo prevazići", rekao je general Zekaj Aksakali, komandant vojnih specijalaca, za privatnu televiziju NTV ;preko telefona.Borbeni mlaznjaci pod kontrolom lojalističkih snaga su leteli iznad glavnog grada da bi napali helikoptere kojima su pilotirale pristalice udara, javila je državna novinska agencija Anadolija. Privatna televizija NTV je izvestila ;da je jedan helikopter oboren.

U prvim satima subote, Nuh Jilmaz, portparol Turske Nacionalne Obaveštajne službe rekao je za CNN-Turk da je državni udar zdrobljen, dodajući da su male grupe i dalje aktivne.Tokom borbi, 17 policajaca ubijeno u napadu helikoptera na štab specijalnih snaga policije na periferiji Ankare, javila je Anadolija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track