OGLASIO SE I ERDOGANOV LJUTI RIVAL FETULAH GULEN: Nisam ja organizator vojnog puča u Turskoj
Foto: AP

Pokušaj prevrata

OGLASIO SE I ERDOGANOV LJUTI RIVAL FETULAH GULEN: Nisam ja organizator vojnog puča u Turskoj

Planeta -

VAŠINGTON - Iako ga predsednik Turske Redžep Taip Erdogan optužio da stoji iza pokušaja državnog udara, Fethullah Gulen se oglasio saopštenjem u kome je osudio sinoćnji nasilni pokušaj preuzimanja vlasti.

Gulen je oštro negirao da upravo on stoji iza propalog državnog udara.

“Najstrožije osuđujem pokušaj državnog vojnog udara u Turskoj. Vlast bi se trebala osvajati kroz proces slobodnih i pravednih izbora, a ne kroz upotrebu sile. Kao neko ko je bio žrtva nekoliko državnih udara u proteklih pet decenija, posebno je uvredljivo da se moje ime veže za posljednji pokušaj puča. Kategorično odbijam takve optužbe”, rekao je Gulen.

Gulen je poznati turski politički i verski vođa koga aktuelna vlast smatra liderom terorističke organizacije FETO. Gulen se razišao sa politikom Erdogana 2013. godine nakon čega je našao utočište u SAD. Njegovi sledbenici kolokvijalno se nazivaju gulenistima ili pripadnicima pokreta Hizmet.

Iako se Gulen smatra konzervativcem, rascep između njega i Erdogana usledio je zbog sukoba u vezi podele moći u sudskoj i izvršnoj vlasti. AKP je počeo gasiti Gulenove privatne škole, a uskoro su usledile optužbe o korupciji i “prevelikoj moći” pokreta Hizmet.

U strahu od hapšenja Gulen je pobegao u Sjedinjene Američke Države, a Ankara od Vashingtona traži njegovo izručenje zbog osumnjičenosti za terorizam. Turske vlasti redovno vrše pritisak na organizacije i medije za koje smatra da su pod kontrolom Hizmeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja