Najnovije vesti

OD POČETKA OSUĐENI NA PROPAST: Ovo su greške pučista koje su dovele do sloma
Foto: Reuters

Pokušaj prevrata u Turskoj

OD POČETKA OSUĐENI NA PROPAST: Ovo su greške pučista koje su dovele do sloma

Planeta

LONDON - Pobunjeni pripadnici vojske koji su sinoć pokušali da izvedu vojni puč napravili su nekoliko grešaka zbog čega on nije bio uspešan.

Savetnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Ilnur Čevik rekao je za BBC da je puč bio neuspešan zahvaljujući volji turskog naroda koji su na Erdoganov poziv izašli na ulice i suprotstavili se vojsci.

Građani su preuzeli kontrolu nad aerodromom Ataturk u Istanbulu i televizijom koju je prethodno zauzela vojska.

Stanica CNN Turk takođe je izgubila signal kada je vojska upala u studio, a isključene su i društevne mreže.

Ali, pre nego što se to dogodilo, Erdogan je kontakrirao CNN Turk i pozvao narod da izađe na ulice. Možda je predsednik imao sreće, jer je nakon što je napustio hotel koji je potom bombardovan, a Erdogaovi saradnici zarobljeni, piše BBC.

Da bi puč bio uspešan potrebno je da ima ogromnu podršku u vojsci. U njemu je učestvovao veliki broj vojnika i to u nekoliko gradova gde su tenkovi izašli na ulice.

Međutim, načelnik generalštaba general Hulusi Akar nije bio deo zavere, a to nije ni bio glavnokomandujući vojske u Istanbulu, kao ni komandanti mornarice i speciajlnih snaga.

"Pokušaj puča propao je i pre nego što je počeo", rekao je Fadi Hakura iz britanskog instituta Četam haus koji je ocenio da je izveden amaterski te da nije imao širu podršku u vojsci.

Puč nije imao podršku ni političara, ni javnosti. Čak su i opozicione snage osudile pokušaj vojnog udara, navodi britanski servis.

(Tanjug/BBC)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...