STRAHUJU OD NOVIH NAPADA: Donji dom u Francuskoj produžio vanredno stanje na još 6 meseci
Foto: AP

Četvrto produženje

STRAHUJU OD NOVIH NAPADA: Donji dom u Francuskoj produžio vanredno stanje na još 6 meseci

Planeta -

Donji dom Francuskog parlamenta glasao je jutros s ogromnom većinom za produzenje vanrednog stanja na još šest meseci posle masakra u Nici.Popodne će o tome glasati i gornji dom, Senat.

Vanredno stanje je bilo na snazi od terorističkih napada na Pariz u novembru, a ovim produženjem će mere koje policiji daju dodatna ovlašćenja u vršenju pretraga i stavljanju ljudi u kućni pritvor, ostati na snazi do kraja januara 2017. godine, prenosi AFP.

Donji dom, ili Narodna skupština, takođe je glasala za to da se vlastima omogući da pretražuju prtljag i vozila bez prethodnog odobrenja tužilaštva.

Debata o novom zakonu bila je napeta a poslanici su na kraju rano jutros podržali zakon o produženju vanrednog stanja sa 489 glasova za i 26 protiv.

Taj zakon sada treba da usvoji i Senat, koji će, prema planu, glasati popodne.

Ovo će biti četvrto produženje vanrednog stanja u Francuskoj.

Predsednik Fransoa Oland je prošle nedelje najavio plan za ukidanje vanrednog stanja ali je promenio stav nekoliko sati kasnije kada je vozač kamiona teškog 19 tona uleteo u masu građana tokom proslave 14. jula usmrtiši 84 ljudi. Odgovornost za taj napad je preuzela Islamska država.

Na kompjuteru vozača, Tunišanina Mohameda Lahuajeja Buhlela, nađene su zastrašujuće fotografije tela žrtava, boraca koji poziraju sa zastavom Islamske države i fotografije lidera Al Kaide Osame bin Ladena.

Međutim tužilac u Parizu Fransoa Molin je rekao da nema direktnih dokaza o povezanosti Tunišanina sa Islamskom državom koja tvrdi da je njihov pripadnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track