BRITANIJA SE POVLAČI POSLE BREGZITA: Evo koja zemlja će umesto Britanaca predsedavati EU
Foto: Reuters

Posledice referenduma

BRITANIJA SE POVLAČI POSLE BREGZITA: Evo koja zemlja će umesto Britanaca predsedavati EU

Planeta -

Belgija je spremna da od Velike Britanije preuzme šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, izjavio je portparol belgijskog Ministarstva spoljnih poslova Didije Vanderhaselt, nakon što je danas zvanični London saopštio da odustaje od tog predsedavnja kako bi se fokusirao na pregovore o napuštanju EU.

"Belgija je spremna da preuzme predsedavanje, ukoliko od nas to zatraže", rekao je Vanderhaselt za agenciju AFP.

Britanija je, posle referenduma prošlog meseca na kojem su građani podržali Bregzit, odustala od predsedavanja Evropskom unijom, koje je trebalo da preuzme sledeće godine, a ambasadori EU će se sastati danas da odluče koja zemlja će zameniti Veliku Britaniju.

Kancelarija britanske premijerke Tereze Mej je o toj odluci sinoć u telefonskom razgovoru obavestila predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

"Premijerka je odlučila da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo da odustane od rotirajućeg predsedavanja Savetom, koji je trebalo da obavlja u drugoj polovini 2017. godine, uz objašnjenje da bi Britanija za svoj prioritet trebalo da postavi pregovore o izlasku iz Evropske unije", izjavila je portparol premijerkine rezidencije u Dauning Stritu.

Tereza Mej, Foto: AP
Tereza Mej, Foto: AP

"Donald Tusk je pozdravio brzu odluku premijerke po tom pitanju, koja će omogućiti Savetu da na vreme preduzme alternativne mere", istakla je portparolka.

Predsedavanje Savetom svakih šest meseci obavlja druga država članica Unije, a ambasadori EU će se kasnije tokom današnjeg dana sastati da odluče koja zemlja će zameniti Veliku Britaniju.

Slovačka trenutno predsedava EU, a od 1. januara 2017. predsedavanje preuzima Malta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track