ISTORIJSKI SUSRET: Evo zašto se Erdogan Putinu izvinio na ruskom jeziku
Foto: AP

Obnovili odnose

ISTORIJSKI SUSRET: Evo zašto se Erdogan Putinu izvinio na ruskom jeziku

Planeta -

Pismo predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana sa izvinjenjem zbog incidenta sa ruskim Su-24 bilo je napisano delimično na ruskom jeziku, pišu turski mediji.

Prema informacijama diplomatskih izvora lista Hurijet, turski lider je u pismu reč "izvinite" pisao na ruskom jeziku.Ranije je niz medija spekulisao o tome koji jezik je Erdogan koristio u pismu Vladimiru Putinu, a na Zapadu sumnjaju da je u pismu uopšte bila reč "izvinite".

Pritom, sagovornik lista je izjavio da su tekst i formu pisma dogovarali predstavnici Turske i Rusije nekoliko puta. U pres-službi Erdogana su na kraju izabrali da reč "izvini" bude na ruskom jeziku.

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters

Podsećamo, Turska je nedavno na poziv Moskve, zatvorila granicu sa Sirijom u nameri da oslabi ID. Pojedini zapadni analitičari navode da se iza Erdoganovog pomirenja sa Putinom krije i želja da se osveti ekstremistima zvog saradnje sa pučistima.

Mnogi svetski zvaničnici prokomentarisali su navodnu umešanosT SAD sa pučem u Turskoj kao potencijalni slom alijanse sa Ankarom.

Većina turskih građana opravdava Erdoganove poteze, zbog, kako navode, “ponižavajućeg“ čekanja na evropskom putu, ali i zatvaranja granica EU.

Poznavaoci ekonomske politike Turske ipak navode da je koren u finansijskom stanju njihove privrede, koja je u naglom padu, dobrim delom zbog turizma, koji se zbog učestalih terorističkih napada prepolovio.

Prema njihovim rečima, predsednik Turske je nevoljno spreman da prizna očiglednu grešku u oslanjanju na Zapadne partnere, koji su se na Bliskom istoku pokazali kao “prijatelji“ do smrti, prevrata ili pronalaska nafte.

Kriza u odnosima Rusije i Turske nastala je nakon što je u novembru 2015. godine turski lovac oborio ruskog bombardera Su-24 u Siriji. Ruski predsednik je to nazvao „udarcem u leđa“ pomagača terorista. Rusija je Turskoj uvela niz ekonomskih ograničenja.

Promena je nastala nakon Erdoganovog pisma Putinu, u kojem se turski lider izvinio za incident. Turski sud je ponovo pokrenuo istragu o ubicama ruskog pilota.

TRIFKOVIĆ: Ključan gubitak novca

Spoljnopolitički analitičar Srđa Trifković smatra da je Turska ta kojoj je više stalo da nastupi normalizacija odnosa, jer je iskusila znatan gubitak finansijskih sredstava, što zbog nedolaska ruskih turista, što zbog gubitka prihoda od izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju."Erdoganova sirijska politika, zasnovana na tvrdom, nepopustljivom stavu da Bašar el Asad mora da ode, doživela je neuspeh. Posle česte razmene optužbi i ruskih ekonomskih sankcija, rusko-turski odnosi su otoplili početkom jula, kad je Erdogan konačno poslao Putinu pismo izvinjenja. Usledio je i direktan kontakt - četrdesetominutni telefonski razgovor. A nakon pokušaja vojnog puča u Turskoj, Putin je bio prvi koji je pružio podršku Erdoganu", kaže Trifković.

(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track