POMIRENJE Erdogan: Turski tok će biti brzo realizovan!
Foto: Reuters

Više puta odlagan projekat

POMIRENJE Erdogan: Turski tok će biti brzo realizovan!

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će rad na gradnji Turskog toka biti brzo nastavljena.

Projekat gasovoda kojim bi ruski gas bio dostavljan u Evropu preko Turske bio je odlagan nekoliko puta.

Turski predsednik je stigao u Sankt Petersburg kako bi se sastao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. To je njihov prvi susret od obaranja ruskoga vojnog aviona suhoj.

Nakon sastanka je održana zajednička konferencija za štampu, na kojoj je Putin rekao da su vođene konstruktivne diskusije o bilateralnim odnosima dve države.

Foto: AP
Foto: AP

"Završili smo glavni deo pregovora sa predsednikom Erdoganom, koji je našao vremena da dođe u Sankt Peterburg uprkos situaciji u svojoj zemlji", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, na sastanku se govorilo o ekonomskim temama, kao i o vraćanju odnosa Rusije i Turske na nivo od pre krize.

"Želim da se zahvalim Erdoganu na prilici da povratimo dobre odnose. Govorili smo o mogućnosti skidanja sankcija. Turske kompanije će moći ponovo da posluju u Rusiji", rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da između Rusije i Turske predstoji veliki posao kako bi se reanimirali trgovinsko-ekonomski odnosi.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Dame i gospodo, želim da izrazim svoje duboko poštovanje prema predsedniku Putinu. Odnosi između Rusije i Turske sada mogu da se vrate na nivo od pre krize", rekao je Erdogan.

Kako je Erdogan potvrdio, Turski tok će biti realizovan.

"Preduzećemo sve mere u saradnji sa odgovarajućim turskim institucijama kako bi se osigurala isporuka ruskog gasa u Evropu preko tog gasovoda“, rekao je on. Izgradnja prve faze Turskog toka mogla bi da počne veoma uskoro, rekao je Putin.

Gasovod Turski tok treba da preveze gas iz Rusije preko Crnog mora za Tursku, odakle bi mogao da bude distribuiran u zemlje Evropske unije.

Projekat je predložio predsednik Rusije Vladimir Putin 2014. kada je prekinut projekat Južni tok preko Bugarske zbog protivljenja zemalja EU.

PUTIN: Južni tok samo uz garancije EU i Bugarske

Rusija je svesna spremnosti Bugarske da obnovi projekat Južni tok, ali su za to potrebne snažne zakonske garancije Evrope, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin posle sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Ruski Gasprom je 2014. godine otkazao izgradnju Južnog toka kojim je prirodni gas trebalo da se doprema do južnih zemalja Evrope preko Crnog mora, nakon što je EU primorala Bugarsku na povlačenje iz tog projekta, jer bi taj gasovod, kako je saopšteno, prekršio evropske propise o konkurenciji.

(RT/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track