ŠOKANTNO: Američka centralna vojna komanda lažirala izveštaje o borbi protiv Islamske države
Foto: AP

Sramota

ŠOKANTNO: Američka centralna vojna komanda lažirala izveštaje o borbi protiv Islamske države

Planeta -

VAŠINTON - Prema izveštaju vladine radne grupe objavljenom u četvrtak, informacije Centralne komande vojske SAD (CENTCOM) su prikazivale lažne uspehe vojske u borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji, navodi CBS.

U izveštaju se zaključuje da su konačni obaveštajni podaci CENTCOM-a, od sredine 2014. godine u suprotnosti sa početnim internim procenama koje su napravljeni njeni analitičari, prenosi dopisnik CBS Džim Akelrod.

"Činjenice na terenu ne odgovaraju izveštajima Centralne komande SAD", rekao je Majk Pompeo R-Kan, član radne grupe.

Foto: AP
Foto: AP

CENTCOM je odgovoran za američke bezbednosne interese u 20 zemalja, od Egipta preko Arapskog zaliva do centralne Azije.

Radna grupa je stvorena posle žalbe jednog višeg analitičara CENTCOM-a, koji je tvrdio da se manipulislao informacijama.Njegova žalba je pod aktivnom istragom generalnog inspektora ministarstva odbrane.

"Postoje jaki dokazi da su analitičari precizno prikazivali šta se dešava na terenu, ali su njihove infomracije menjane na visokom nivou", rekao je Pompeo.

Radna grupa je takođe konstatovala da su izjave CENTCOM-a za javnost bili daleko pozitivnije nego događaji na terenu, kao što je to bio slučaj u martu 2015. godine, kada je komandant general Lojd Ostin svedočio u Kongresu.

Foto: AP
Foto: AP

"Činjenica je da ISIS sada nema snage da uradi ono što je radio na početku, odnosno da osvoji i zadrži nove teritorije. Oni su u Iraku zauzeli odbrambeni položaj", rekao je tada general Ostin.

Iako su izveštaju dokazuje manipulacija podacima, radna grupa nije našla dokaze da su naređenja za lažno prikazivanje došla iz Bele kuće, navodi CBS.

(CBS news)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track