(VIDEO) PUSTINJSKO ČUDOVIŠTE: Ovo će biti najveći hotel na svetu od 1,4 miliona kvadrata
Foto: Printscreen YT

Izgradnja će koštati 3,5 milijardi dolara

(VIDEO) PUSTINJSKO ČUDOVIŠTE: Ovo će biti najveći hotel na svetu od 1,4 miliona kvadrata

Planeta -

RIJAD - U Saudijskoj Arabiji će sledeće godine biti otvoren najveći hotel na svetu, koji će se prostirati na 1.4 miliona kvadratnih metara, i čija izgradnja će koštati oko 3,5 milijarde dolara.

Hotel Abraj Kudai, će se nalaziti u Meki, dva kilometra južno od najveće džamije na svetu Masjid al-Haram, koju godišnje zbog hodočašća poseti oko 2 miliona muslimana.

Ogromna građevina čiji je izgled inspirisan tradicionalnim pustinjskim tvrđavama, će imati oko deset hiljada soba, 70 restorana, ogroman šoping centar i raskošnu dvoranu. Imaće 12 kula, od kojih će deset imati četiri zvezice, a dve po pet zvezdica.

Izgradnju celog kompleksa finansira Ministarstvo finansija Saudijske Arabije, a pet spratova hotela neće biti otvoreno za javnost, jer će biti rezervisani za odmore kraljevske porodice.

Luksuz međutim nije svakom po volji, a Irfan Al Alavi, direktor Fondacije islamske baštine iz Velike Britanije kritikuje preteranu komercijalizaciju muslimanskog svetog grada. On je Meku je nazvao “Meka-hetnom” Bliskog istoka.

http://www.youtube.com/watch?v=wxyK-5Vweng

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track