SAM U SUROVOM SVETU: Slika dečaka (5) iz Sirije umazanog krvlju i prašinom rasplakala je svet
Foto: Printscreen Yt

SRCE DA VAM PREPUKNE

SAM U SUROVOM SVETU: Slika dečaka (5) iz Sirije umazanog krvlju i prašinom rasplakala je svet

Planeta -

Fotografija i snimak petogodišnjeg dečaka, koji je izvučen iz ruševina posle razornih vazdušnim udara na Alepo, brzo su se proširili društvenim mrežama i predstavljaju odraz užasa koji pogađaju taj grad na severu Sirije.

Ova fotografija će se mnogima urezati u pamćenje kao jedan od simbola bezumlja rata.

Mrak je i u pozadini se čuje veći broj ljudi kako u opštem metežu viču. Spasioci jedan drugome iz naručja u naručje predaju dete u kratkim pantalonama koje su izvukli iz ruina neke zgrade. Dečak je prekriven prašinom, a levi obraz mu je natopljen krvlju.

Dečačić, odučen u majicu na kojoj se od prašine jedva razabire lik i dalje mirno i nemo sedi. Jedno oko mu je širom otvoreno, drugo baš i nije. Znatiželjno gleda prema ljudima izvan vozila, a zatim podiže jednu ruku kojom prolazi kroz svoju kosu, a zatim se pogladi po krvavom obrazu. Spušta ruku i mirno pogleda u krvavi dlan, a zatim, ne znajući šta bi, okrene ga i jednostavno obriše o stolicu.

Bez da je reč rekao, bez da je glasa pustio, nema suza, jeziv spokoj.

Zvuk dečakove tišine toliko snažno odjekuje da nije teško pustiti suzu posle samo 37 sekundi koliko se dečak može videti u kadru.

Fotografiju i snimak su objavili sirijski opozicioni aktivisti, prenela je agencija AP. Lekari kažu da Omran ima povrede glave.

(Tanjug/ Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track