MERKELOVA GRAĐANIMA TURSKOG POREKLA: Očekujemo da budete lojalni Nemačkoj!
Foto: AP

Poziv na mir

MERKELOVA GRAĐANIMA TURSKOG POREKLA: Očekujemo da budete lojalni Nemačkoj!

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas nemačke državljane turskog porekla da budu lojalni Nemačkoj i dodala da nemačka vlada nastoji da razume njihovu zabrinutost.

"Očekujemo od naših državljana turskog porekla visok stepen lojalnosti Nemačkoj. Nastojimo da pažljivo osluškujemo njihovu zabrinutost i da je razumemo", rekla je Merkelova za dnevni list Rur nahrihten (Ruhr Nachrichten) i dodala da nemačka vlada održava "bliske kontakte" sa imigrantskim organizacijama.

Nemačka kancelarka je navela da svako ko živi u Nemačkoj ima pravo na slobodu mišljenja i javnog okupljanja, ali da se razlike u mišljenjima moraju iskazivati i prihvatati mirno i bez nasilja. Ta izjava usledila je u jeku tenzija u odnosima izmedju Nemačke i Turske i zabrinutosti da bi unutrašnja previranja u Turskoj mogla da se prenesu i na Nemačku.

Zvanična Ankara oštro je protestovala zbog izglasavanja rezolucije kojom je nemački Bundestag u junu priznao kao genocid masovno ubijanje Jermena u Otomanskom carstvu 1915. godine. Posle pokušaja vojnog udara u noći izmedju 15. i 16. jula, Turska je optužila Zapad za nedostatak podrške čistkama kojima se vlada obračunala sa organizatorima puča.

Protest pristalica Redžepa Tajipa Erdogana u Kelnu (Foto: Reuters)
Protest pristalica Redžepa Tajipa Erdogana u Kelnu (Foto: Reuters)

Više od 40.000 pristalica turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana okupilo se 31. jula u nemačkom gradu Kelnu u znak osude puča i podrške demokratiji, a skup je, iako miran, izazvao uznemirenost u Nemačkoj, navodi AP.

Uoči regionalnih izbora u nemačkim pokrajinama Meklenburg-Zapadna Pomeranija i Berlin, zakazanim za septembar, mnogi članovi vladajuće koalicije okupljene oko Merkelove pozvali su na reviziju pravila o lakšem priznavanju dvojnog državljanstva deci imigranata, usvojenih 2014. godine, što je dodatno uznemirilo tursku populaciju u Nemačkoj, koja broji više od tri miliona ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track