(UZNEMIRUJUĆI VIDEO 18+) DOŽIVELI SUDBINU SVOJIH ŽRTAVA: Masovna egzekucija džihadista u Iraku
Foto: Printscreen

Stigla ih pravda

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO 18+) DOŽIVELI SUDBINU SVOJIH ŽRTAVA: Masovna egzekucija džihadista u Iraku

Planeta -

36 pripadnika Islamske države obešeno je zbog učešća u masakru 1.700 iračkih vojnika, koji je zgrozio svet.

Džihadisti su izvršili masakr "Špajher", nazvan po bazi u blizini iračkog Tikrita, gde su iračke regrute oteli, a onda i zaklali.

Masovnoj egzekuciji u zatvoru u Nasiriji prisustvovali su i rođaci žrtava.

"Uzvikivali su 'Alahu akbar' ('Bog je veliki) i bili su srećni što vide te ljude mrtve", kažu zatvorski zvaničnici. Među njima bila je i Nadžla Šaab (30), čiji je suprug ubijen u tom masakru, a ona je ostala sama sa sitnom decom.

"Hvala ti Bože, ovo je poštena kazna za najgori zločin. Ubili su ih, bacili im tela u reku, a neke su zakopali žive", ridala je nesrećnica pred novinarem Frans presa.

Islamska država je 2014. godine okupirala Tikrit, rodni grad Sadama Huseina, i u vojnoj bazi "Špajher" zarobila oko 1.700 vojnika. Prisilili su ih da legnu licem ka zemlji i zapucali po njima, a fotografije su objavili.

Ovaj masakr izazvao je bes i zgražavanje u celom svetu, a podstaknuo je i mobilizaciju šiita u borbu protiv ID, sunitske terorističke grupe.

Kad su 2015. oslobodile Tikrit, iračke snage uhapsile su više desetina ljudi navodno povezanih s tim masakrom. Ova grupa koja je u nedelju pogubljena osuđena je na smrt početkom ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track