(VIDEO) 7 SUVENIRA IZ 7 SVETSKIH ZEMALJA: Evo gde je najbolje kupovati kožu a gde nakit...
Foto: Profimedia

Korisno je znati

(VIDEO) 7 SUVENIRA IZ 7 SVETSKIH ZEMALJA: Evo gde je najbolje kupovati kožu a gde nakit...

Planeta -

Kada god idete na put, želite sebi da kupite neki prikladan suvenir. Naravno da ćete uzeti magnet ili neku sličnu sitnicu koja će vas podsećati na grad ili zemlju koju ste posetili. Ali gde je najbolje kupiti vino, gde kožne stvari, a gde nakit?

Proizvodi od kože: Italija

Salvatore Feragamo i Gučio Guči imena su koja su postala sinonim za luksuzne kožne proizvode. Sve to zahvaljujući dugoj tradiciji trgovanja, koja se u Italiji proteže kroz vekove. I nakon dugih pokušaja, Italijani su došli do najfinije izrade kože. Naravno, glavni grad mode svakako je Milano, gde ćete pronaći skupe i poznate brandove, ali ako znate gde da tražite, naći ćete izuzetno kvalitetne cipele i torbe po pristupačnim cenama. Deo njih možete naći u autletima, kojih na "Čizmi" ne manjka.

Kožne torbe, Foto: Youtube
Kožne torbe, Foto: Youtube

Nakit: Indija

U Indiji je nakit oduvek bio deo tradicije i do njega se prilično drži. Uostalom, jedan od najslavnijih dijamanata ikad, Koh - i- Noor, pronađen je u Indiji i poklonjen kraljici Viktoriji. Za razne festivale i svečanosti, kojih ovde ne manjka, Indijci se "naoružavaju" nakitom, a ako vas put nanese u Delhi, obavezno posetite dve ogromne pijace, Čandni čok i Dilli haat.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

Vino: Francuska

Zar ste uopšte sumnjali? Uz more vinarija širom cele zemlje, vino zaista možete nabaviti jeftino. Ne treba da trošite stotine evra na skupe flaše, ali čak i skupocene marke ponekad možete dobiti za 5 do 10 evra. Ako ste vinoljubac, posetite Burgundiju i nabavite nekoliko dobrih boca u lokalnim vinarijama.

Vuna: Island

Naravno, Island nije najveći svetski proizvođač vune, ali islandska vuna je još od 9. veka poznata kao ona koja će vas držati na suvom i toplom. Priuštite sebi kultni Lopapejsa džemper, a ako volite moderne stvari, posetite radnju GuST.

Svila: Kina

Prema legendi, svila se u Kini izrađuje već punih pet hiljada godina. Tako da, ako ste u Pekingu, zaputite se na glavnu pijacu svile, koja se nalazi u blizini kineskog Svetskog trgovinskog centra. Ovde naime, više od 1700 trgovaca svakodnevno barata: svilom. Ako tražite jeftine stvari, za vas je pravi izbor grad Sužou, poznat i kao glavni grad svile u zemlji.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Satovi: Švajcarska

Dobro, ovim ne otkrivamo toplu vodu. Iako i u Švajcarskoj možete naći povoljne satove, ona je ipak zemlja u kojoj kupujete luksuzne satove poznatih proizvođača poput Roleksa. Tako da, ako niste baš pri parama, teško ćete se iz Švajcarske vratiti s nekim spektakularnim satom…

Cigare: Kuba

Kad ste već turista na Kubi, ne preostaje vam ništa drugo nego da se zavalite ispod suncobrana i zapalite dobru cigaru. Najpoznatije su one marke kohiba, a da budete sigurni kako kupujete originalne cigare, potražite ih u La kaza del Habano radnjama. Naravno, ako ste zainteresovani za to kako cigare nastaju, posetite legendarnu fabriku Partagas.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(punkufer.dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track