ODBACILA TUĐE TKIVO, OD RAKA JE OBOLELA DVAPUT: Umrla Izabel Dinoar, prva žena s presađenim licem
Foto: Printscreen Yt

Tužna sudbina

ODBACILA TUĐE TKIVO, OD RAKA JE OBOLELA DVAPUT: Umrla Izabel Dinoar, prva žena s presađenim licem

Planeta -

Prva pacijentkinja u svetu s presađenim licem, Francuskinja Izabel Dinoar koja je operisana 2005. u 38. godini pošto ju je unakazio njen pas, umrla je "od posledica duge bolesti", saopštila je u utorak univerzitetska bolnica u Amiensu, gde se kontrolisala posle operacije.

Umrla je 22. aprila, ali vest o njenoj smrti dospela je u javnost tek sad, radi zaštite privatnosti njene porodice, dodaje ta ustanova u saopštenju.

Kako piše francuski dnevnik Figaro, koji je prvi otkrio informaciju, telo Izabel Dinoar je zimus "ponovo odbacilo presađeno tkivo i ona nije mogla da pomera usta".

"Zbog teških lekova koje je do kraja života morala da uzima protiv odbacivanja tuđeg tkiva, dvaput je obolela od raka", dodaje list.

Pas joj odgrizao deo lica

Izabel Dinoar kojoj je njen pas odgrizao deo lica, 2005. je bila prva osoba u svetu kojoj je presađen deo lica između nosa, usta i vilice. Operaciju je izveo medicinski tim u kome su bili profesor Žan-Mišel Dubernar, francuski hirurg koji je 1998. prvi u svetu izveo operaciju presađivanja šake i profesor Bernard Devaušel, maksilofacijalni hirurg.

Presađivanje dela lica je bilo moguće zahvaljujući donorki koja je bila u stanju encefalitične moždane smrti, uz odobrenje njene porodice.

(Net.hr/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track