Najnovije vesti

NOVI SUKOB U KOMŠILUKU Sobotka: Austrija će tužiti Mađarsku ako ne primi migrante!
Foto: Reuters

Kriza sa migrantima

NOVI SUKOB U KOMŠILUKU Sobotka: Austrija će tužiti Mađarsku ako ne primi migrante!

Planeta

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka najavio je danas da je spreman da tuži Mađarsku ako odbije da primi vraćene migrante zbog kršenja evropskih pravila na osnovu Dablinskog sporazuma.

„Postoje Dablinska pravila. EU je dužna da se brine o tome da zemlje koje krše taj sporazum budu suočene sa pravnim posledicama“, poručio je on u izjavi austrijskom radiju „Oe1“.

Mađarska vlada je u više navrata izjavljivala da smatra da je Dablinski sporazum stavljen van snage i najavljivala je da neće prihvatiti izbeglice koje bi Austrija vraćala.

Austrija i Nemačka su prošle godine otvorile svoje granice za izbeglice, a samo je austrijska država primila oko 89.000 molbi za dobijanje azila.

Nakon što je Nemačka počela da primenjuje restriktivnije mere na svojim granicama, pošto je većina migranata želeli da dospe do te zemlje, Austrija je počela da zatvara svoje državne međe.

Ove restriktivnije mere austrijska vlada uvela je i zbog rastućeg pritiska desno orijantisane opozicije, koja je u istraživanjima postajala sve popularnija, a na predstojećim predsedničkim izborima, 2. oktobra, se očekuje da će kandidat Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer pobediti imajući uz sebe vetar koji mu duva u leđa zahvaljujući nezadovoljstvu građana zbog politike prema izbeglicama.

Najpre je dogovorila sa zemljama zapadnog Balkana zatvaranje balkanske rute, a potom je uvela granične kontrole na najvećim prelazima.

Isto tako vlada je donela odluku da tokom ove godine primi najviše 37. 500 molbi za dobijanje azila, a do sada je više od 65 odsto te kvote iscrpljeno.

Kada se kvota bude iscrpela trebalo bi da stupi na snagu vanredna uredba, na čijem nacrtu se trenutno radi.

Ta uredba bi predvidela da se na granicama odbijaju migranti, a to bi značilo da bi austrijske vlasti pokušale da ih vraćaju u Mađarsku.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...