SRPSKI SE ORIO U POLJSKIM TRAMVAJIMA U kampanji protiv rasizma i nasilja čitali knjige na srpskom
Foto: Profimedia

Protest protiv rastućeg nacionalizma

SRPSKI SE ORIO U POLJSKIM TRAMVAJIMA U kampanji protiv rasizma i nasilja čitali knjige na srpskom

Planeta -

Poljaci u tramvajima demonstrantivno pričaju na stranim jezicima, a u Lođu su u tramvaju čitali i odlomke tekstova na srpskom.

To je protest protiv bujanja nasilja i šovinizma, pošto je u Varšavi prošle sedmice u tramvaju prebijen profesor Varšavskog univerziteta samo zato što je s kolegom Nemcem razgovarao na nemačkom jeziku.

Aktivisti građanskog Komiteta za odbranu demokratije vozili su se danas tramvajima u Lođu, na jugu Poljske, i putnicima čitali odlomke iz knjiga na stranim jezicima.

"Čitam srpski. Donela sam lingvističku knjigu. Prvo poglavlje govori o nacionalističkim pojavama u jeziku", kazala je Katažina Knapek za "Gazetu viborču".

Jedan od organizatora današnjih razgovora i čitanja na stranim jezicima u tramvajima u Lođu, u inat ksenofobima, Jaroslav Plućenik objasnio je da su želeli da pokažu kolika je ksenofobija glupost i koliko se čak i ne isplati.

"Nijedna država ne sme da toleriše i podržava ksenofobiju jer je to suprotno interesima države. Ako država ne suzbija zlo u čoveku, pre ili kasnije će ubrati plodove u vidu nasilja", kazao je Plućenjik.

Poliglotske tramvajske vožnje organizovali su prošlog vikenda Varšavljani, a danas Lođ i Krakov, takođe da pokažu da ne pristaju na Poljsku koja oštro protestuje protiv napada na Poljake u Velikoj Britaniji, ali u njenom gradskom prevozu ili na ulici stranac može da dobije batine samo zato što razgovara na stranom jeziku.

Profesora istorije na Varšavskom univerzitetu Ježija Kohanovskog prebio je u tramvaju prošlog četvrtka jedan Poljak zato što je na nemačkom razgovarao sa svojim nemačkim kolegom iz Univerziteta u Jeni, a ni vozač tramvaja ni iko od putnika nije stao u njegovu odbranu.

"Prvo je jedan drugi putnik zatražio da ne pričamo nemački. Objasnio sam da moramo, zato što je kolega istoričar iz Nemačke. Tada je ustao drugi i udario me je u glavu. Rezultat - pet kopči. Došao je vozač i samo rekao da izađemo da se tučemo napolju. Tražio sam da pozove policiju, ali mu navodno nije radila radio veza", opisao je Kohanovski.

Tek nakon pet dana tužilaštvo je počelo da se bavi napadom, i to pošto su predstavnici poljske dijaspore u Nemačkoj odlučno protestovali.

Vozač tog tramvaja je danas kažnjen opomenom i neće dobiti premije za ovu godinu.

"Otkaz bi bio suviše drastična kazna. To je vozač sa velikim iskustvom. Za 15 godina nemamo nijednu pritužbu na njega", kazala je poljskoj televiziji TVN Varšava portparol gradskog prevoza u poljskoj prestonici Monjika Vježbicka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track