AKTER VIKILIKSA MENJA POL: Špijun Čelsi Mening prekinula štrajk glađu posle odobrenja lečenja
Foto: Youtube/Printscreen

U zatvoru zbog odavanja tajni

AKTER VIKILIKSA MENJA POL: Špijun Čelsi Mening prekinula štrajk glađu posle odobrenja lečenja

Planeta -

Američki vojnik, transseksualac Bredli Mening koji se sada zove Čelsi, prekinuće štrajk glađu u zatvoru gde izdržava kaznu zbog odavanja poverljivih informacija Vikiliksu, pošto je vojska pristala da omogući operaciju promene pola.

Američka unija za građanske slobode saopštila je u utorak da će Čelsi Mening lečenje rodne disforije početi operacijom, koju je u aprilu preporučio njen psiholog.

Zahtevajući bolji tretman, ona je u petak počela štrajk glađu u vojnom zatvoru Fort Levenvort u Kanzasu.

"Beskrajno mi je laknulo što vojska konačno radi pravu stvar. To je sve što sam htela, da me puste da budem ono što jesam. Ali teško je ne zapiti se zašto je trebalo toliko dugo. U svakom slučaju, nadam se da će ovo biti presedan za hiljade trans osoba koje se nadaju da će dobiti tretman kojim im je potreban", saopštila je Čelsi Mening.

Advokat udruženja za građanske slobode izjavio je da 28-godišnja Čelsi sada treba da "uživa u miru" znajući da će uskoro biti operisana.

Bredli Mening je 2010. uhapšen, a 2013. osuđen na vojnom sudu na 35 godina zatvora zato što je više od 700.000 tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata prosledio sajtu Vikiliks Džulijana Asanža. Mening je u to vreme bio obaveštajni analitičar u Iraku.

Američka vojska je u julu ukinula zabranu služenja vojske otvoreno transseksualnim osobama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track