ŠTA AKO HILARI ODUSTANE OD IZBORA? Tako nešto se ne pamti u savremenoj politici SAD!
Foto: Profimedia

Razmatra se i ova opcija

ŠTA AKO HILARI ODUSTANE OD IZBORA? Tako nešto se ne pamti u savremenoj politici SAD!

Planeta -

Uporan kašalj Hilari Klinton izazivao je zabrinute poglede i pre nego što je njen štab objavio da ima upalu pluća. Njeno je zdravlje na tapeti još od ranije.

Poznato je iz ranijih izveštaja da ima hipotireozu, odnosno smanjen rad štitne žlezde, sezonske alergije te da uzima lekove za razređivanje krvi kao meru opreza od potencijalnih ugrušaka. To je u izveštaju napisala njena lekarka Lisa Bardak, ali poslednje pretrage Klintonova je obavila u maju prošle godine.

Najpoznatija je nesvestica koja joj se dogodila 2012. godine kada je pala i dobila potres mozga zbog želudačne viroze i dehidracije, što je sprečilo njeno prvo svedočenje pred Kongresom o terorističkom napadu na konzulat u Bengaziju. Otkriven joj je ugrušak u mozgu i videla je dvostruke slike zbog čega je počela nositi posebne naočare.

Kontrola 2013. godine pokazala je da je ugrušak sasvim nestao.

“Odličnog je zdravlja i sposobna za posao predsednice”, izjavila je njena lekarka.

Klintonova, dodala je, ne puši, ne koristi droge, a alkohol pije u prigodnim situacijama. Otac joj je preminuo od moždanog udara, majka od zastoja srca, a jedan od dva brata umro je od bolesti srca.

Šta ako Hilari odustane?

Što ako se pokaže da Hilari Klinton zdravstveno nije sposobna da obavlja dužnost predsednice SAD? Tako nešto se ne pamti u novijoj američkoj politici, ali procedura nalaže da Demokratska nacionalna konvencija (DNC) na posebnom sastanku odabere njenu zamenu.

Kao nene najverovatnije zamene navode se Tim Kejn, njen potpredsednik, Džo Bajden, trenutni potpredsednik SAD, i Berni Sanders, levičar koji je zadao Hilari mnogo glavobolje pre nego što ga je pobedila na predizborima.

Međutim, neki izvori ističu kako bi Kejn ostao na trenutoj poziciji dok je pod znakom pitanja da li bi Sanders bio izabran jer je senator Vermonta opet izašao iz Demokratske stranke te se vratio u Senat kao nezavisni senator.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track