UVODE BESPLATAN INTERNET ZA SVAKO SELO I GRAD: Do 2020. svima džabe bežični i 5G
Foto: Profimedia

Predlog predsednika EK

UVODE BESPLATAN INTERNET ZA SVAKO SELO I GRAD: Do 2020. svima džabe bežični i 5G

Planeta -

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker obećao je da će omogućiti slobodan Wi-Fi i 5G na javnim prostorima svakog sela i grada u EU tokom narednih nekoliko godina.

To je deo plana da se "uloži u mlade ljude", objasnio je Junker u govoru o stanju Unije koji je održao pred Evropskim parlamentom u Strasburu pre dva dana.

"Komisija predlaže uvođenje 5G, pete generacije mobilnog komunikacijskog sistema, na području EU do 2025. godine. U tome se krije potencijal za otvaranje još dva miliona radnih mesta na području Unije. Takva povezanost znači da nije važno gde živite i koliko zarađujete. Zato danas predlažemo da se za najvažnije javne prostore svakog evropskog sela i svakog evropskog grada osigura besplatan bežični internet do 2020. godine", rekao je Junker.

Predsednik Evropske komisije najavio je i novi, ambiciozniji plan investiranja u Afriku, koji bi trebalo da smanji broj ljudi koji pred nemaštinom beže prema Evropi. Predlaže i donošenje novih zakona o autorskim pravima koji bi trebalo da omoguće pravednije plaćanje rada izdavača, novinara i drugih autora. Bez obzira u kojem delu EU rade. Najavio je i osnivanje nove evropske granične i obalske straže.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track