RUSKO MINISTARSTVO UZVRAĆA: Istražitelji su dozvolili Ukrajini da fabrikuje dokaze o MH17
Foto: Reuters

RUSKO MINISTARSTVO UZVRAĆA: Istražitelji su dozvolili Ukrajini da fabrikuje dokaze o MH17

Planeta -

Međunarodna krivična istraga koju je vodila Holandija našla je čvrste dokaze da je avion malezijske kompanije oboren raketom ispaljenom iz lansera Buk koji je na istok Ukrajine premešten iz Rusije.

Međutim, rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je tim istražitelja dozvolio Ukrajini da fabrikuje dokaze što je kijevskoj strani omogućilo prednostu u istrazi, dok je Moskvi uskraćena bilo kakva uloga u istrazi.

Predsednik odeljenja za krivičnu istragu holandske Nacionalne policije Vilbert Paulisen izjavio je danas da komunikacija koja je presretnuta pokazuje da su proruski pobunjenici tražili razmeštanje mobilnog oružja zemlja-vazduh i da su prijavili da je oružje stiglo u područja na istoku Ukrajine koja su bila pod njihovom kontrolom, preneo je AP.

(VIDEO) TIM ISTRAŽITELJA: MH17 oborio BUK koji je došao iz Rusije i zatim se tamo vratio

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je istakla da je Rusija od početka insistirala na saradnji.

Marija Zaharova, Foto: Profimedia
Marija Zaharova, Foto: Profimedia

"Od početka smo predlagali da radimo zajedno i da se oslanjamo samo na činjenice. Umesto toga, međunarodni tim istražitelja je izuzeo Moskvu iz daljeg istražnog procesa, dajući našim naporima samo manju ulogu. To zvuči kao loša šala, ali istovremeno je Ukrajini data pozicija stalnog člana istražnog tima čime je omogućeno lažiranje dokaza", dodala je Zaharova.

U međuvremenu se oglasio i proizvođač protivraketnog sistema "Buk", kompanija "Almaz-Antej", koji u saopštenju navodi da "Istražnoj komisiji nedostaju stručni dokazi".

"Tehnički detalji ovakve presude Istražne komisije nisu objavljeni. S druge strane, naša istraga, koja je daleko potpunija, pokazuje da je projektil ispaljen iz grada Zaroščenskoj koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga", navodi se u saopštenju.

Agencija AFP je prenela i tvrdnje ukrajinskih pobunjenika koji su saopštili da nisu oborili malezijski avion MH17.

Podsetimo, avion "Malezija erlajnza" na letu MH17 (Amsterdam-Kuala Lumpur) oboren je dok je leteo preko istoka Ukrajine 17. jula 2014. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade, uključujući 80 dece.

KIJEV: Izveštaj ukazuje na umešanost Rusije

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je danas nalaze međunarodnog istražnog tima o uzrocima pada malezijskog aviona MH17 na istoku Ukrajine, ali tvrdi da taj izveštaj ukazuje na "direktnu umešanost" Rusije u incident.

Izveštaj, kako ocenjuje Kijev, predstavlja "važnu prekretnicu" u privođenju pravdi svih odgovornih za obaranje aviona, prenosi Rojters.

"Time se staje na put svim pokušajima Rusije da diskredituje aktivnosti Zajedničkog istražnog tima i zaključke širenjem fabrikovanih informacija", navelo je ministarstvo u Kijevu.

(VIDEO) EKSPERIMENT: Rusi razorili avion kako bi dokazali da nisu krivi za pad MH17

LJUBAV JE POBEDILA: U padu aviona MH17 izgubili troje dece, sada dobili ćerkicu

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track