RUSIJA OZBILJNO UPOZORILA AMERIKANCE Ne dižite avione na Asadove snage, aktivirali smo S-300 i S-400
Foto: Profimedia

Zaoštravanje situacije

RUSIJA OZBILJNO UPOZORILA AMERIKANCE Ne dižite avione na Asadove snage, aktivirali smo S-300 i S-400

Planeta -

Ministarstvo odbrane Rusije je upozorilo je koaliciju predvođenu SAD-om da ne obavlja vazdušne napade po pozicijama zvanične sirijske armije, dodajući da "u Siriji postoje brojni S-300 i S-400 PVO sistemi koji su već počeli sa radom".

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, bilo koji vazdušni ili raketni napad na teritoriju pod kontrolom sirijske vlade bi stavio rusko osoblje u opasnost.

"Rusija trenutno ima S-400 i S-300 odbrambene sisteme angažovane u zaštiti svojih trupa a stacionirane u pomorskoj bazi Tartus i aerodromu Kmeimim. Radijus tog oružja može biti "iznenađenje" za sve neidentifikovane leteće objekte", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov.

Zvaničnik odbrane rekao je da članovi Ruskog centra za mir u Siriji rade "na terenu" pružajući pomoć i komuniciraju sa velikim brojem zajednica u Siriji.

"Stoga, bilo raketa ili vazdušni napad na teritoriji pod kontrolom sirijske vlade će stvoriti jasnu pretnju ruskim serviserima. Posada ruskih odbrambenih sistema će imati vremena da utvrdi tačnu liniju leta projektila i kome pripadaju bojeve glave. A sve iluzije amatera o postojanju "nevidljivih" aviona će se suočiti sa razočaravajućom stvarnošću", dodao je Konašenkov.

Avioni američke koalicije bombardovali su položaje snaga zvanične sirijske armije 17. septembra, što je rezultiralo smrću 83 vojnika.

Vašington je rekao da je vazdušni napad bio greška, međutim, Damask tvrdio da je incident bio "notorna agresija."

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track