(VIDEO,FOTO) OVO RUSKO ORUŽJE NEMA NIKO NA SVETU Američki general priznao da SAD tehnološki zaostaju
Foto: Printscreen Twitter

Čudo tehnike

(VIDEO,FOTO) OVO RUSKO ORUŽJE NEMA NIKO NA SVETU Američki general priznao da SAD tehnološki zaostaju

Planeta -

Rusija je razvila i uspešno testirala radio-elektronski borbeni sistem kakvog nema nigde na svetu.

“Pravi prototipovi takvog oružja već su napravljeni i potvrdili su svoje dejstvo”, rekao je predstavnik kompanije OPK zadužen za proizvodnju ovog oružja, a prenosi Raša tudej.

Oružje je predstavljeno tokom izložbe visoke vojne opreme i oružja u Jermeniji. Reč je o oružju koje se može svrstati u grupu tzv. oružja koja se temelje na novim fizičkim načelima, a primeri takve tehnologije su lasersko i hipersonično oružje.

Predstavnik kompanije OPK kaže da najnoviji ruski sistem nema premca na svetu.“Ovo je potpuno nova vrsta oružja. Sličnog oružja nema ni kod nas ni u svetu”, rekao je.

Ovo čudo tehnike u stanju je da onesposobi različite vrste ciljeva bez ubičajnog korišćenja municije ili granata. Umesto toga, ovo oružje koristi "usmerenu energiju".

“Ono deluje bez pravog fizičkog dodira na opremu u vojnim vozilima, avionima ili bespilotnim letelicama i neutralizuje precizno navođena oružja”, rekao je predstavnik proizvođača.

Ovo oružje prvi put je predstavljeno ruskim vojnim zvaničnicima u septembru, na prezentaciji zatvorenoj za javnost.

U februaru je tada još glavni komandant NATO u Evropi, a danas penzionisani američki general Filip Bridlou upozorio na rastuću moć Rusije u elektronskom ratovanju. Iako rade na brojnim projektima razvoja nekonvencionalnih oružja, uključujući radio-elektronsko kao i infracrveno i lasersko, Bridlou smatra da SAD na tom polju zaostaje za Rusijom.

“Imamo potrebu za razvojem te vrste oružja, ali još nemamo dovoljne kapacitete”, rekao je on.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track