Najnovije vesti

(VIDEO,FOTO) OVO RUSKO ORUŽJE NEMA NIKO NA SVETU Američki general priznao da SAD tehnološki zaostaju
Foto: Printscreen Twitter

Čudo tehnike

(VIDEO,FOTO) OVO RUSKO ORUŽJE NEMA NIKO NA SVETU Američki general priznao da SAD tehnološki zaostaju

Planeta

Rusija je razvila i uspešno testirala radio-elektronski borbeni sistem kakvog nema nigde na svetu.

“Pravi prototipovi takvog oružja već su napravljeni i potvrdili su svoje dejstvo”, rekao je predstavnik kompanije OPK zadužen za proizvodnju ovog oružja, a prenosi Raša tudej.

Oružje je predstavljeno tokom izložbe visoke vojne opreme i oružja u Jermeniji. Reč je o oružju koje se može svrstati u grupu tzv. oružja koja se temelje na novim fizičkim načelima, a primeri takve tehnologije su lasersko i hipersonično oružje.

Predstavnik kompanije OPK kaže da najnoviji ruski sistem nema premca na svetu.“Ovo je potpuno nova vrsta oružja. Sličnog oružja nema ni kod nas ni u svetu”, rekao je.

Ovo čudo tehnike u stanju je da onesposobi različite vrste ciljeva bez ubičajnog korišćenja municije ili granata. Umesto toga, ovo oružje koristi "usmerenu energiju".

“Ono deluje bez pravog fizičkog dodira na opremu u vojnim vozilima, avionima ili bespilotnim letelicama i neutralizuje precizno navođena oružja”, rekao je predstavnik proizvođača.

Ovo oružje prvi put je predstavljeno ruskim vojnim zvaničnicima u septembru, na prezentaciji zatvorenoj za javnost.

U februaru je tada još glavni komandant NATO u Evropi, a danas penzionisani američki general Filip Bridlou upozorio na rastuću moć Rusije u elektronskom ratovanju. Iako rade na brojnim projektima razvoja nekonvencionalnih oružja, uključujući radio-elektronsko kao i infracrveno i lasersko, Bridlou smatra da SAD na tom polju zaostaje za Rusijom.

“Imamo potrebu za razvojem te vrste oružja, ali još nemamo dovoljne kapacitete”, rekao je on.

(Net.hr)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...