TRAMPOV IZBORNI ŠTAB: Srpski Nedeljnik je izmislio ceo intervju
Foto: Reuters

Demant

TRAMPOV IZBORNI ŠTAB: Srpski Nedeljnik je izmislio ceo intervju

Planeta -

Trampova direktorka kampanje iz Indijane izjavila je da je srpski list Nedeljnik lažirao čitav intervju sa republikanskim kandidatom.

Zvaničnici iz Trampove kampanje su izjavili da je časopis iz Srbije izmislio čitav intervju u kome se on izvinjava za NATO agresiju na Srbiju 1999. godine.

Da podsetimo, magazin Nedeljnik objavio je deo intervjua sa Trampom u kome se pozivaju na Suzan Rajder Javorovski, Trampovu višu savetnicu i menadžerku kampanje u Indijani.

Magazin navodi Trampa koji je navodno rekao: "Bombardovanje Srba koji su bili naši saveznici u oba svetska rata je velika greška. Srbi su veoma dobri ljudi. Na žalost, Klintonova administracija im je puno naudila, kao i celom Balkanu, oni su kreirali haos".

Javorovski je izjavila da se intervju nikada nije desio.

"Tramp nikada nije razgovarao o Srbiji. Ne znam odakle ova informacija dolazi. Nikada nismo imali nijedan intervju sa srpskim novinarima", rekla je ona.

Javorovski je izjavila kako je nedavno upoznala jednog Srbina koji živi u SAD koji joj je rekao kako planira da se jednog dana kandiduje za predsednika Srbije i izrazio je želju da pomogne i u Trampovoj kampanji, ali sa njim nije bilo govora o onome što se spominje u intervjuu.

Ona je prosledila tu informaciju, kako navodi, dodajući da je možda taj kontakt sa njim doveo do lažnog izveštaja o ovom intervjuu.

Javorovski je kazala da je razgovarala sa portparolkom Trampove kampanje, Houp Hiks i prosledila joj saopštenje u kojem negira intervju. Hiksova i zvaničnik Trampove kampanje Džejson Miler za sada nisu dali komentar, prenosi Politiko.

Bazfid je u četvrtak citirao urednika Nedeljnika Marka Prelevića koji je objasnio kako je intervju natao.

"Došli smo u kontakt sa ljudima iz Trampove kampanje zahvaljujući Vladimiru Rajčiću, Srbinu koji živi u SAD, koji je blizak sa Trampovim saradnicama. Pitali smo ga da li može da im pošalje nekoliko pitanja i posle par nedelja dobili smo odgovore od Suzan Rajder Javorovski u imejlu", izjavio je on.

Redakcija: Uvučeni smo u prljavu američku izbornu kampanju

Nakon što je izborni štab republikanskog kanidata za predsednika SAD Donalda Trampa demantovao da je Tramp dao intervju Nedeljniku, redakcija ovog lista oglasila se saopštenjem u kojem detaljno objašnjavaju kako su do intervjua došli, pa postavljaju i pitanje da li su uvučeni u prljavu američku izbornu kampanju.Kako se navodi u saopštenju intervju sa Donaldom Trampom Nedeljnik je pokušavao da dobije duže od godinu dana, još od trenutka kada se biznismen uključio u predsedničku trku.

“Ispostavilo se, kako to u američkoj politici često biva, da se formalnim putevima nije moglo postići mnogo, ali preko ličnih veza jeste. Vladimir Rajčić, srpski producent i glumac iz Sjedinjenih Država, koji nam je u više navrata pružio dokaze da je blizak sa ljudima kandidata za potpredsednika Majka Pensa, ponudio se da pomogne Nedeljniku da dođe do ovog intervjua”, navode iz Nedeljnika.

Pitanja su kako ističu poslali početkom septembra, a odgovori su stigli u nedelju, 9. oktobra. Mail koji su dobili potpisala je Suzan Javorovski, inače šefica izbornog štaba kampanje Donalda Trampa za Indijanu i jedna od viših medijskih savetnika Donalda Trampa.

Kako navode proveravali su detaljno i potpisnicu intervjua, ali kontakt koji im je ponudio pomoć. U narednom periodu istražiće kako navode sve što se desilo“Ne bi to bio ni prvi, a sigurno neće biti ni poslednji put da Donald Tramp pogazi svoje reči. Nemamo razloga da ne verujemo da se sličnim principima - ili njihovim odsustvom - vode i ljudi iz njegove kampanje. Kada taj intervju nije postigao efekte koje je, po njima, trebalo da ima, odrekli su se autentičnosti. Uostalom svedoci smo da Tramp demantuje i video snimak na kojem se jasno čuje šta govori o ženama”, navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da postoji i druga mogućnost i da će je proveriti.“To je ona da smo bili prevareni, od Vladimira Rajčića pre svega, iako to i dalje posle svih kontakata s njim i obaveštavanja i imena koja nam saopštava ne želimo da tvrdimo. U tom slučaju, krivica je naša i samo naša.

Poverovali smo sagovorniku koji nam je obezbedio dokaze koje smo tražili, i nismo ispunili svoju profesionalnu dužnost da do kraja sumnjamo u njih. Ne iz zle namere i nikako u želji da svoje čitaoce dovedemo u zabludu, zbog čega im se unapred i u svakom slučaju, ma šta da bude ishod ove zavrzlame, izvinjavamo” kaže se i sapštenju redakcije.

Podsetimo Nedeljnik je u današnjem broju objavio sporan intervju sa Trampom u kojem se republikanski predsednički kandidat izvinio zbog bombardovanja Srbije 1999. i pozvao Srbe u Ilinoju, Indijani, Viskonsinu, Ohaju i Mičigenu da glasaju za njega.Nakon toga stigao je demanti izbornog štaba Donalda Trampa u kojem se intervju opisuje kao “montirana laž”.

(Politico)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track