Papa pati jer ga izdao batler

Papa pati jer ga izdao batler

Planeta -
Papa je svedok slučaja koji se blisko odnosi na njega. To je suđenje za njega, rekao portparol Benedikta XVI

VATIKAN - Papa Benedikt XVI smatra da ga je izdao batler koji je uhapšen u istrazi o curenju poverljivih papinih dokumenata i da je rešen da iskoreni krtice, izjavio je danas papin portparol Federiko Lombardi."Papa je svedok slučaja koji se blisko odnosi na njega. To je suđenje za njega. On pati, ali takođe želi da shvati, da rasvetli stvar i otkrije istinu", rekao je Lombardi na konferenciji za novinare.

"On je naročito povređen kada je u pitanju jedna osoba, Paolo Gabrijele, sa kojim je bio blizak, koga je znao, voleo i poštovao", kazao je Lombardi o papinom batleru koji je uhapšen kada su kod njega pronađeni poverljivi papini dokumenti.

Lombardi je demantovao informaciju da je u okviru istrage o curenju poverljivih dokumenata u novinama ispitano pet kardinala, ali je dodao da se i dalje vrše pretresi, navodi AFP.Gabrijelovo (46) hapšenje je naišlo na nevericu, budući da je on poznat po odanosti i lojalnosti papi i da je bilo spekulacija da je on samo pion u intrigama i borbi za vlast u Vatikanu. Njegovi advokati su u ponedeljak rekli da će on u potpunosti sarađivati sa vatikanskim vlastima, što je pokrenulo spekulacije u medijima da bi batler mogao izneti informacije o drugima koji su odavali tajne.

Gabrijele, koji je u Vatikanu radi od 2006. godine i bio je jedan od nekoliko odabranih osoba koje su imale pristup papinim privatnim prostorijama, uhapšen je mesec dana nakon što je Benedikt XVI formirao specijalnu komisiju kardinala sa zadatkom da ispita odavanje tajni. U dokumentima, koji su obelodanjeni u medijima i objavljeni u knjizi, otkrivene su mnoge vatikanske tajne, uključujući probleme crkve sa porezom, pedofilske skandale i pregovore sa ekstremnim tradicionalističkim odmetnicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track