(VIDEO,FOTO) IRAČANI UMARŠIRALI U SRCE ISLAMSKE DRŽAVE: Nakon dve godine vojska UŠLA U MOSUL!
Foto: Reuters 26 Okt 2016

Sjajna vest

(VIDEO,FOTO) IRAČANI UMARŠIRALI U SRCE ISLAMSKE DRŽAVE: Nakon dve godine vojska UŠLA U MOSUL!

Planeta -

Iračka vojska ušla je danas u jednu četvrt Mosula, uporišta Islamske države, što je prvi put da su državne trupe ušle u taj grad posle dvonedeljnih borbi u okolnim oblastima s ciljem da odatle isteraju ekstremiste, saopštio je oficir iračke vojske, javlja Rojters.

"Vojska je ušla u Mosul. Sada se bore u distriktu Haj al-Karama", rekao je britanskoj agenciji general Visam Aradži iz Antiterorističke službe, čije su pripadnike obučavale SAD.

On je u Bazvaji, selu na istočnom obodu Mosula koje je preuzeto od Islamske države ranije danas, dodao da će iračke snage nastaviti sa napredovanjem u Karami, sve dok snage na drugim frontovima ne napreduju dovoljno "kako bi im štitila leđa".

Antiterorističke jedinice nastavile su danas ofanzivu na istočnom frontu, nakon što su napravile pauzu prošle nedelje pošto su napredovale brže nego snage na drugim frontovima, kako bi im omogućile da ih sustignu i približe se gradu, navodi Rojters.

Iračke bezbednosne snage i kurdske pešmerge počeli su ofanzivu 17. oktobra uz vazdušnu i kopnenu podršku koalicije na čelu sa SAD protiv sunitskih ekstremista.

Proiranske iračke šiitske milicije pridružile su se borbama u subotu, s ciljem da preseku put snabdevanja Islamske države od Mosula do Rake, glavnog uporišta Islamske države u Siriji.

Bitka za Mosul, gde i dalje živi 1,5 miliona ljudi, mogla bi da postane jedna od najžešćih u nemirnoj deceniji koja je usledila nakon što je invazijom na čelu sa SAD svrgnut Sadam Husein 2003. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track