Drevni spisi pomogli gde je nauka omanula: Otkrivena zastrašujuća tajna Himalaja
Foto: Pixabay, Ilustracija

Duboko ispod krova sveta

Drevni spisi pomogli gde je nauka omanula: Otkrivena zastrašujuća tajna Himalaja

Planeta -

Do danas se verovalo da razoran zemljotres ne može da ima epicentar u samom vencu Himalaja, a biografija jednog budisičkog monaha promenila je mišljenje naučnika

Ispod Himalaja spava čitav niz raseda od kojih neki, duž ovog dve i po hiljade kilometara dugačkog venca, mogu da desetkuju milionske gradove u Pakistanu, Indiji i Bangladešu. Nova studija je pokazala da, suprotno prethodnim verovanjima, do razornog zemljotresa i pucanja može doći na bilo kojoj tački planinskog venca, a ne samo na obodima, piše Newsweek.rs.Butan koji se nalazi na samim Himalajima do danas nije imao nikakve seizmološke zapise, zbog čega su naučnici odlučili da provere kako je moguće da jedina zemlja koja u celosti leži na vencu nikada nije zabeležila zemljotres.

Himalaji, Foto: Pixabay
Himalaji, Foto: Pixabay

Dok su istraživali šta se dešava sa rasedom ispod Butana, naučnici su sasvim slučajno pronašli biografiju budističkog monaha i graditelja hramova Tenzin Lekpai Dondupa. Naučnici su bili zapanjeni kada su otkrili da se u dokumentu detaljno opisuje snažan zemljotres koji je pogodio region u maju 1714. godine.Frustrirajuće po naučnike, u biografiji nigde nije navedeno gde je zemljotres tačno udario. Ipak, potpuno druga studija koja je sprovođena u isto vreme, otkrila je da je u periodu između 1642. i 1836. godine došlo do značajnog vertikalnog pomeranja raseda ispod Butana. Kada je autor prve studije Giorgi Hetenji saznao za ovo otkriće, shvatio je da može da odredi tačan epicentar zemljotresa 1714. godine.

Himalaji, Foto: Pixabay
Himalaji, Foto: Pixabay

Hetenji je utvrdio da je razorni zemljotres iznosio 7-5 do 8.5 rihtera i da je otvorio 300 kilometara dugačku novu liniju raseda i tako dokazao da Himalaji ipak jesu podložni zemljotresima.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Spoj lepote i nauke: Ovo je najpreciznija mapa sveta ikada napravljena (FOTO, MAPA)Imovina ukrajinskih poslanika: Od moštiju svetaca do Faberže jajaNapušteno špijunsko gnezdo: Na prodaju grad američke Nacionalne bezbednosne agencije (FOTO)Na pragu rešavanja slepila: Još korak do bioničkog oka (VIDEO)Dah slobode: Devojčica oslobođena od Islamske države u suzama skida hidžab (FOTO, VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track