(VIDEO) ŠARBAT GULA IPAK NEĆE U ZATVOR: Pakistan deportuje zelenooku Avganistanku
Foto: Youtube/Printscreen

Kraj drame

(VIDEO) ŠARBAT GULA IPAK NEĆE U ZATVOR: Pakistan deportuje zelenooku Avganistanku

Planeta -

PEŠAVAR - Sud u pakistanskom gradu Pešavaru neće krivično goniti Avganistanku Šarbat Gulu (46) zbog posedovanja lažne lične karte, ali deportovaće je u rodni Avganistan.

"Zelenooka Avganistanka" Gula, koja je postala poznata kad je njena fotografija objavljena na naslovnoj stranici magazina Nacionalna geografija. uhapšena je pre 10 dana u Pešavaru, blizu granice sa Avganistanom, zbog posedovanja lažne lične karte i nelegalnog boravka u Pakistanu.

Prema rečima pakistanskog tužioca Mohsina Davara, ona će biti deportovana u roku od pet dana jer tada ističe njen pritvor u trajanju od 15 dana. On je naveo i da je sud odredio da devojka treba da plati 110.000 pakistanskih rupija, što je oko 1.100 američkih dolara.

Za Gulu se direktno založio avganistanski ambasador u Pakistanu dr Omar Zahival, koji je molio pakistanskog premijera Navaza Šarifa da interveniše kako Gula ne bi bila osuđena na robiju.

"S velikim zadovoljstvom objavljujem da je Šarbat Gula slobodna od zakonskih problema koji su je snašli poslednje dve nedelje. Uskoro će biti oslobođena i neizvesnog života izbeglice jer će se već sledećeg ponedeljka vratiti u domovinu, gde je omiljena ličnost i nacionalna junakinja", saopštio je dr Omar Zahival.

Gula, koja već godinama živi u Pakistanu kao avganistanska izbeglica. Ona je imala 12 godina kada ju je 1984. fotograf Stiv Mekari fotografisao u izbegličkom kampu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track