(VIDEO) OVO JE STRAVIČNO: Turska policija bojevom municijom pucala u Kurde u Dijarbakiru!
Foto: Printscreen YouTube

U žive ljude!

(VIDEO) OVO JE STRAVIČNO: Turska policija bojevom municijom pucala u Kurde u Dijarbakiru!

Planeta -

Turska policija koristila je bojevu municiju da rastera kurdsko stanovništvo koje se jutros okupilo u Dijarbakiru kad su vlasti hapsile kurdske poslanike.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer pozvao je danas na razgovor otpravnika poslova turske ambasade povodom hapšenja nekoliko predstavnika glavne prokurdske partije u Ankari, prenose strane agencije. Kako se navodi, Nemačka je upozorila da borba protiv terorizma ne bi smela da se koristi za "ućutkivanje opozicije".

Nekoliko stranaka u Evropskom parlamentu najoštrije je osudilo hapšenje 12 prokurdskih političara zbog njihovog odbijanja da svedoče o zločinima povezanim sa terorističkom propagandom. Predstavnica "Zelenih" Helga Trupel kazala je da turski predsednik Tajip Erdogan time vraća naciju u "despotizam" i pozvala Evropsku uniju da snažno reaguje.

Ranije danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini sazvala je sastanak ambasadora EU u Ankari. Turska uhapšene političare optužuje za povezanost sa kurdskom militantnom organizacijom Radnička partija Kurdistana, koju SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track