ZA NJIHOV GLAS SE BORE I TRAMP I HILARI: Od njih zavisi ko će biti novi predsednik SAD
Foto: Reuters

Sve je napetije

ZA NJIHOV GLAS SE BORE I TRAMP I HILARI: Od njih zavisi ko će biti novi predsednik SAD

Planeta -

Latinoamerikanci su najveća manjina u SAD- ima ih čak 56 miliona, a ono što je izvesno je da oni neće svi glasati isto na izborima 8. novembra.

Ali ako dovoljno pripadnika ove manjine izađe na izbore, naročito u državama kao što su Florida i Teksas, oni znatno mogu da promene ishod izbora.

I republikanci i demokrate žele da dobiju što više glasova ove manjine. Samo u Teksasu živi oko 10 miliona Latinoamerikanaca, a ovo je pretežno konzervativna sredina koja još od 1980. tradicionalno glasa za republikance.

Ipak, ono što može najviše da utiče na njihove glasove ove godine jeste stav Donalda Trampa prema migrantima iz Meksika, zbog čega je i mnogo puta kritikovan.

Zbog Trampovih komentara o migrantima iz Meksika, rekordan broj ljudi se ove godine prijavio kako bi dobili američko državljanstvo.

Ipak, Trampova migrantska politika nije jedini problem Teksasa. Ovo je jedna od najreligioznijih država u SAD gde se čak 55 odsto Latinoamerikanaca izjašnjava kao katolici. Mnogi od njih smatraju da Demokratska stranka otišla previše levo, pa je kritikuju odobravanja istopolnih brakova i abortusa.

Florida je druga država u kojoj Latinoamerikanci čine veliki deo populacije. Kandidat koji želi da dobije izbore ovde mora da pridobije njihove glasove. Kubanski glasači, tradicionalno su uz republikance zbog njihove konzervativnosti, dok Portorikanci podržavaju Hilari zbog mnogo umerenije retorike.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track