(VIDEO) OVOG PILOTA SU PROGLASILI HEROJEM: U sekundi spasao 439 ljudi!
Foto: Youtube/Printscreen

Nagradili ga

(VIDEO) OVOG PILOTA SU PROGLASILI HEROJEM: U sekundi spasao 439 ljudi!

Planeta -

Kineska aviokompanija "Čajna istern erlajns" nagradila je pilota Hea Čaoa sa tri miliona jena (više od 400.000 evra) jer je sprečio sudar dva aviona u kojem bi poginulo 439 ljudi.

Pilot Erbasa A320 trebalo je da poleti na aerodromu u Šangaju kada je ugledao Erbas A330 na pisti ispred sebe. Iako je do poletanja trebalo da obavi još nekoliko radnji, pilot je odlučio naglo da ubrza i podigne avion izbegavši sudar za 19 metara.

Incident se dogodio 11. oktobra u 12:04 sati. Erbus A330 je sleteo kada je Erbas A320 trebalo da poleti. Civilna avijacija objavila je simulaciju na kojoj se vidi kako je incident izbegnut u poslednjem trenutku. Pilot He je kazao kako je u tom trenutku išao 240 kilometara na sat. Odlučio je da ubrza i naglo digne avion kako bi izbegao sudar.

Ovaj incident šokirao je kineske medije koji su ga poredili sa nesrećom na aerodromu Tenerife gde je u sudaru dva Boinga poginulo 583 ljudi. Uručenju nagrade Heu prisustvovalo je 413 putnika i 26 članova posade iz oba aviona.

Istragom je utvrđeno da su za ovaj slučaj krivi kontrolori leta. Dvojici je oduzeta dozvola za rad, dok ih je još 13 kažnjeno.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track