MISTERIOZNI ZVUK KOJI PROGANJA: Dolazi iz dubine i čuje se mesecima. Čak su i kitovi pobegli!
Foto: Profimedia

U blizini Arktika

MISTERIOZNI ZVUK KOJI PROGANJA: Dolazi iz dubine i čuje se mesecima. Čak su i kitovi pobegli!

Planeta -

Kanadska vojska istražuje misteriozni zvuk koji dolazi s dna mora u zabačenoj regiji Arktika i koji je tokom nekoliko poslednjih meseci plašio životinje.

Vojne letelice su obavile nekoliko multisenzorskih pretraga u tom području, ali za sada ne mogu da objasne uzrok pojave koju su nazvali "akustičnim anomalijama":

"Naši avioni nisu otkrili nikakav kontakt na površini ili ispod nje. Jedino što su na tom području posade videle su dva jata kitova i šest morževa", rekli su iz vojske. Portparol ministarstva odbrane iz Otave rekao je da uzrok neobičnog zvuka, za koji retki stanovnici na tom području kažu da se može čuti čak i kroz trup broda, ostaje misterija.

Zvuk se mogao čuti tokom celog leta u tesnacu "Fjuri i Hekla", a opisuje se kao "bip" ili "šum", rekao je zastupnik Pol Kasa. Reč je o uskom vodenom kanalu u regiji Nunavutu, najvećoj i najređoj naseljenoj kanadskoj teritoriji, lociranoj u blizini Grenlanda.

"Ovo je jedno od većih lovnih područja tokom leta i zime jer je reč o području na kojem je dno mora okružen ledom, bogatom morskim sisarima. Međutim, ovog leta ih tamo gotovo uopšte nije bilo i to nam je postalo sumnjivo", kazao je Kasa.

Pojedini zvaničnici su rekli da je reč o području koje je na migracijskim rutama kitova i različitih vrsta tuljana kojih takođe nije bilo ove godine. U nedostatku službenog objašnjenja, kanadski mediji su počeli da nagađaju šta bi mogao da bude uzrok zvuka pa se tako bacala sumnja na istraživanja koje sonarom sprovode rudarske kompanije, na vojne podmornice ili čak namerne sabotaže aktivista Grinpisa koji žele da odvrate životinje od lovnog područja.

Ipak, rudarske kompanije tvrde da ne sprovode istraživanja u tom području, vojska je rekla da ni strane ni domaće podmornice nisu tuda prolazile, a Grinpis je optužbe odmah odbacio.

Zvuk i dalje ostaje misterija.

MISLE DA IM JE GRAD ZAPOSEDNUT: Poslušajte čudne zvuke iz podzemlja koji plaše Meksikance

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track