OVO JE POSLEDNJI BELI NOSOROG NA SVETU: Naoružani rendžeri ga čuvaju 24 sata dnevno!
Foto: Reuters 28 April

Pred izumiranjem

OVO JE POSLEDNJI BELI NOSOROG NA SVETU: Naoružani rendžeri ga čuvaju 24 sata dnevno!

Planeta -

U poslednjih 50 godina, populacija nosoroga u Africi je drastično opala, za 96 odsto.

Lovokradice žude za njegovim rogovima koje mogu dobro da naplate. Rogovi se koriste kao ornamenti ili u tradicionalnoj kineskoj medicini. Kada se rog pretvori u prah i proda kao medicinski proizvod, njegova cena može biti i 75.000 dolara po kilogramu.

Međutim, u Africi danas postoje svega tri severna bela nosoroga - jedan mužjak i dve ženke. Mužjak Sudan je jedini preostali mužjak ove vrste i zato ga naoružani čuvari čuvaju i prate pod budnim okom. I ženke Fatu i Nadžin žive u posebnim uslovima kako bi se osiguralo da ova vrste ne izumre.

Na životinjama se nalaze i radio transmiteri, a pojedini rendžeri se nalaze i u obližnjim selima praktično na tajnom zadatku, kako bi se sprečio napad lovokradica.

Sudan ima 42 godine, dok su ženke prilično mlade, Fatu je stara 15, a Nadžin 25 godina.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Sudan je star i možda neće moći prirodno da se pari sa ženkama", kažu stručnjaci. Takođe, ima mali broj spermatozioda, a Nadžin je krhke građe tako da je šansa za nastavak vrste prirodnim putem još manja.

"Prethodnih godina, zabeležili smo parenja između određenih parova, međutim, nije bilo začeća", rekao je Pol iz rezervata. U trci sa vremenom, rezervat će morati da se uzda u nauku kako bi se produžila vrsta.

PLANETA SRLJA U PROPAST: Ako ovako nastavimo, neće više biti divljih životinja!

Severni beli nosorog ne može da se pari sa crnim, ali postoji šansa da se pari sa južnim belim nosorogom, kažu.

"Iako to ne bi bio stoprocentni severni beli nosorog, bolje išta nego ništa", kazao je Pol.

"U suštini, realnost je da će u narednoj deceniji ova vrsta verovatno biti istrebljena. Ipak, nadamo se da ćemo uz pomoć veštačke reprodukcije moći nešto da učinimo", kažu.

Više nigde se ne mogu naći severni beli nosorozi u divljini. Svega pet ih nalazi u nekoiliko zoo vrtova širom sveta, tri u Keniji i po jedan u San Dijegu i Češkoj.

(FOTO) POVRATAK IZUMRLOG DŽINA: Uhvaćen je misteriozni istrebljeni nosorog

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track