EVROPSKI ZVANIČNICI UPOZORAVAJU Turska na putu ka diktaturi! Vlast koristi metode slične nacističkim
Foto: Reuters, 28 Okt 2015

Zabrinuti

EVROPSKI ZVANIČNICI UPOZORAVAJU Turska na putu ka diktaturi! Vlast koristi metode slične nacističkim

Planeta -

Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn optužio je turske vlasti da koriste metode slične nacističkim u raskrinkavanju odgovornih za pokušaj puča.

Opozicione stranke i organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da su na meti turske vlade svi kritičari režima, ne samo osumnjičeni organizatori puča.

Aselborn je za javni radio Dojčlandfunk rekao danas da su vlasti objavile imena ljudi koji su otpušteni zbog čega nema izgleda da se ponovo zaposle.

"Te metode, mora otvoreno da se kaže, korišćene su za vreme nacističke vladavine. U Turskoj su se stvari vrlo loše razvijale od jula i mi kao Evropska unija to ne možemo da prihvatimo", rekao je Aselborn.

On je naveo da jake ekonomske veze Turske i Evropske unije "apsolutno predstavljaju sredstvo pritiska".

S druge strane ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil smatra da se Turska nalazi na "direktnom putu ka diktaturi" i strahuje od novog talasa izbeglica, za koji, kako kaže, Evropa mora da se na vreme pripremi kako bi zastitila svoje spoljne granice.

On je, u izjavi bečkom dnevniku "Kurir", rekao da postoji više razloga za novi talas izbeglica.

"Politika EU prema izbeglicama ne deluje. Fronteks i obalska straža ne mogu da ispune svoje zadatke sa malim brojem osoblja", kritikovao je Doskocil.

On je oštro kritikovao Tursku ističući da se nalazi na putu ka diktaturi, te da preti da ta zemlja odustane od primene sporazuma o izbeglicama sa EU.

"Nećemo zasigurno dozvoliti da nam Turska dalje preti", poručuje Doskocil koji zahteva hitnu obustavu pristupnih pregovora sa Ankarom.

Doskocil je skeptičan po pitanju primene sporazuma o izbeglicama sa Turskom i naglašava da je uvek govorio da je taj dogovor krhk.

"Ne smemo se oslanjati na Tursku, već moramo biti u stanju da samostalno organizujemo politiku prema izbeglicama i delotvorno štitimo spoljne granice. Vremena da se to učini sve je manje", upozorava austrijski ministar.

Doskocil naglašava da je vreme da se pojača zaštita spoljnih granica EU, zbog čega je pozvao svoje kolege iz centralne Evrope na današnju konferenciju u Frauenkirhen.

Cilj je da se spreči novi talas izbeglica, te dodaje da nije prazna priča ako kaže da se ne smeju ponoviti događaji iz 2015.godine.

Doskocil smatra da upućivanje austrijskih vojnika, kao što je bilo nedavno slanje 65 vojnika na mađarsko-srpsku granicu, nije bilo poslednje i ne isključuje mogućnost daljih bilateralnih misija u cilju zaštite spoljnih granica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track