RUSIJA KATEGORIČNA: Nismo umešani u pokušaj atentata na Đukanovića!
Foto: Reuters

Potvrdio Dmitrij Peskov

RUSIJA KATEGORIČNA: Nismo umešani u pokušaj atentata na Đukanovića!

Planeta -

Kremlj kategorički odbacuje bilo kakvu umešanost Rusije u pokušaj atentata na lidera Crne Gore, izjavio je danas pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Po zvaničnoj liniji nikakvih zahteva nije bilo, ne znam da li je bilo zahteva po liniji specijalnih službi. Ali u datom slučaju ne raspolažemo bilo kakvim informacijama i svakako kategorički odbacujemo mogućnost zvanične umešanosti u bilo kakve pokušaje organizacije bilo kakvih protivpravnih radnji“, rekao je Peskov novinarima na pitanje da li je bilo zahteva iz Crne Gore povodom istrage pokušaja atentata na premijera te zemlje u koji bi, prema izjavama crnogorskog tužioca, mogli biti umešani ruski nacionalisti.

Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković demantovao je juče tvrdnje da je hapšenje osumnjičenih za terorizam u pokušaju 16. oktobra insceniran postupak, a glavni specijalni tužilac Milivoj Katnić za sve je optužio nacionaliste, državljane Rusije. Stanković je na vanrednoj konferenciji za novinare u Podgorici rekao da za sve postoje dokazi.

"Poštujte činjenicu da je postupak u toku. Ne stavljamo se ni na čiju stranu — ni medija ni političara“, poručio je Stanković napomenuvši da su se za ovu konferenciju odlučili zbog pojavljivanja netačnih informacija u javnosti.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić precizirao je da ne postoje nikakvi dokazi da je država Rusija umešana u pokušaj terorističkog napada.

"Nemamo nikakvih dokaza da je država Rusija u sve ovo involvirana, ali imamo činjenice i dokaze da se radi o ruskim nacionalistima. Izraz nacionalisti koristim u negativnom obliku, a plan je bio da se Crna Gora zaustavi na njenom evroatlantskom putu, posebno da se spreči njen ulazak u NATO. To je bila početna misija“, rekao je Katnić.

On je rekao da su nadležni otkrili da je formirana kriminalna organizacija na teritoriji Srbije, Crne Gore i Rusije radi, kako je rekao, „vršenja određenih krivičnih dela terorizma“.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track