RONILAC NAŠAO IZGUBLJENU NUKLEARNU BOMBU: Stajala u okeanu još iz vremena Hladnog rata
Foto: Prinstcreen Youtube

Slučajno otkriće

RONILAC NAŠAO IZGUBLJENU NUKLEARNU BOMBU: Stajala u okeanu još iz vremena Hladnog rata

Planeta -

Kanadski mediji su objavili da je u području arhipelaga Haida Gvai, 80 kilometara od provincije Britanske Kolumbije, ronilac Šon Smejričinski pronašao predmet za koji se sumnja da bi mogla biti američka nuklearna bomba Mark IV, izgubljena 1950. godine, u vreme Hladnog rata.

"Dok sam ronio našao sam ovu stvar, ogromna je, nikad to nisam ranije video. Izronio sam i kazao prijateljima na brodu: 'Pronašao sam nešto nalik NLO-u, zaista je bizarno'. S obzirom da nisam imao kameru, nacrtao sam predmet koji sam video. Nekoliko dana kasnije, jedan mi je stari ribar, sa kojim sam pričao o tome šta sam video, kazao: 'Oh, možda si našao onu bombu'", kazao je Smejričinski, piše Vankuver Sun.

U februaru te godine američki bombarder B-36 bio je na misiji iznad tog područja. Ali zbog skupljanja leda na krilima došlo je do kvara na avionu - zapalila su se tri od šest motora i posada je bila prisiljena da izbaci bombu u Tihi okean i da iskoči iz aviona.

Pet članova posade je stradalo, a 12 je uspelo da se padobranima spusti na Princes rojal ajland.

Bomba koju su nosili nije bila ispunjena plutonijumom već TNT-om. Ali, i dalje je mogla da napravi veliku štetu. Mark IV je sličan bombi koja je bačena na Nagasaki i težio je gotovo pet tona.

Proučivši na internetu fotografije bombe, roncila je uočio sličnost sa objektom koji je video pod vodom i obavestio kanadsko ministartsvo odbrane. Vojska je odlučila da odmah tamo pošalje vojni brod, ne bi li potvrdili da je reč o bombi i videli predstavlja li pretnju i treba li je vaditi na površinu.

(Avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track