JAPANSKI PREMIJER HVALI TRAMPA: Novi predsednik Amerike je lider od poverenja!
Foto: Rojters

Posle bilateralnog sastanka

JAPANSKI PREMIJER HVALI TRAMPA: Novi predsednik Amerike je lider od poverenja!

Planeta -

Japanski premijer Šinzo Abe opisao je novog predsednika SAD Donalda Trampa kao "lidera od poverenja" nakon što se s njim sastao kako bi razjasnili izjave koje je Tramp davao tokom predizborne kampanje, a koje su izazvale zabrinutost u pogledu savezništva dve zemlje, javljaju danas agencije.

Abe je, nakon na brzinu pripremljenog sastanka u Trampovoj kuli na Menhetnu, što je bilo prvi put da se Tramp sastao s nekim stranim liderom otkako je pobedio na izborima 8. novembra, rekao da ga je taj susret uverio kako je novi američki predsednik "neko u koga on ima veliko poverenje", navodi AFP.

"Posle ovog razgovora sam siguran da možemo da izgradimo odnose poverenja", istakao je japanski premijer, prenosi Rojters.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Abe je naveo da je sa Trampom imao "veoma iskrene razgovore, u izuzetno toploj atmosferi", naglasivši da "bez poverenja između dve zemlje, japansko-američki savez nikada ne bi funkcionisao u budućnosti".

Premijer Japana zahvalio je Trampu što se sastao sa njim u trenutku kada formira kabinet uoči inauguracije u januaru.

"I pored prepune agende zbog odluka koje treba da donese u pogledu imenovanja i drugih obaveza s tim u vezi, on je bio dovoljno ljubazan da me primi", dodao je Abe, nakon jednoipočasovnog razgovora sa Trampom.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Japanski premijer nije izneo mnogo detalja o sastanku, jer su razgovori bili nezvanični, ali je rekao da su se dogovorili da se ponovo sastanu radi podrobnijih razgovora o širem nizu pitanja.

Japan je jedan od najbližih saveznika Vašingtona, ali je Tramp zabrinuo kreatore politike u Tokiju tokom predizborne kampanje svojim izjavama o mogućem povlačenju hiljada američkih vojnika iz tog regiona i nagoveštajima da bi zvanično pacifističkom Japanu moglo biti potrebno nuklearno oružje, podseća francuska agencija.

Tramp je tokom kampanje najavljivao i da će odbaciti Transpacifičko partnerstvo, veliki trgovinski pakt koji podržava odlazeći predsednik Barak Obama i koji je Abe učinio jednim od glavnih prioriteta.

(RSE)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track