(VIDEO) VELIKA OTPUŠTANJA U FAZAMA: Folksvagen gasi 30.000 radnih mesta
Foto: Reuters

Na ulici

(VIDEO) VELIKA OTPUŠTANJA U FAZAMA: Folksvagen gasi 30.000 radnih mesta

Planeta -

VOLFSBURG - Kompanija Folksvagen AG postigla je dogovor s radnicima o smanjenju 30.000 radnih mesta, od toga 23.000 u Nemačkoj, čime će uštedeti 3,7 milijardi evra (3,9 milijardi dolara) rashoda, izveštava agencija Blumberg, pozivajući se na izvore upoznate sa dešavanjem.

Redukovanje broja zaposlenih će biti sprovedeno postepeno, a nemački proizvođač automobila se saglasio da nema prisilnih otpuštanja do 2025. godine, naveli su izvori Blumberga, koji su želeli da ostanu anonimni pre nego što kompanija danas zvanično obavesti javnost o tome na konferenciji za novinare u Volfsburgu.

Radnici i uprava su u sredu uveče postigli napredak u pregovorima o gašenju radnih mesta u pogonima za proizvodnju automobila marke VW, nakon intenzivnih višemesečnih razgovora. Sporazum o radnoj snazi je presudan za Folksvagenove napore za ubrzanje restrukture svoje najveće proizvodne jedinice (VW automobili) radi izlaska iz najgore krize u svojoj istoriji.

VW brend, koji ima gotovo polovinu udela u ukupnim prihodima od prodaje grupe, upao je u probleme i pre krize koja je izbila lani zbog skandala sa emisijom izduvnih gasova, koja je bacila senku na reputaciju ovog proizvođača automobila i opteretila kompaniju sa najmanje 18,2 milijarde evra troškova na ime novčanih kazni i popravke vozila.

"Folcvagenova" fabrika u Volfsburbu u Nemačkoj (Foto: Reuters)
"Folcvagenova" fabrika u Volfsburbu u Nemačkoj (Foto: Reuters)

Ukidanje radnih mesta će biti sprovedeno postepenim gašenjem i putem prevremenog penzionisanja, ali će kompanija istovremeno otvoriti 9.000 novih radnih mesta za nove projekte poput električnih automobila i poslova u sektoru digitalne tehnologije. Ciljana ušteda uključuje 3,0 milijarde evra u nemačkim fabrikama i još 700 miliona evra u inostranstvu, naveli su izvori njujorške agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja