ISPOVEST BIVŠEG DŽIHADISTE: Sve je bila moja krivica, slepo sam im verovao!
Foto: Youtube/CNN

Kriv za pokolj

ISPOVEST BIVŠEG DŽIHADISTE: Sve je bila moja krivica, slepo sam im verovao!

Planeta -

Mnogo je onih koji su pristupili Islamskoj državi, ne znajući uopšte u šta se upuštaju. Kada su shvatili bilo je prekasno.

Akram Ahmed (20) radio je u servisu za popravku mobilnih telefona kada mu je prišao čovek za koga je znao da je pripadnik Islamske države. Ahmed priznaje da ga je privlačila ideja države u kojoj se živi po islamu.

"Kalifat nas je ubedio preko religije. Ja sam student šerijatskog prava, tako da su mi te ideje bile bliske i ubedljive", kaže.

Islamisti su mu naložili da pre napada na Kirkuk mobilnim telefonom snima ključne vladine zgrade i nađe slabe tačke koje bi se potom iskoristile za ulazak u grad. Mnoge lokacije koje je Ahmed snimio bile su potom zaista i napadnute prošle godine.

"Za sve što se dogodilo ja snosim odgovornost. Sve je moja krivica", kazao je Ahmed dok su mu usne drhtale."Stalno mislim na to. Tamo sam imao i neke prijatelje", dodao je.

On napominje da je u to vreme vrlo malo shvatao kakav je život pod Islamskom državom. Živeo je daleko oid priča o pogubljenjima i propagandnim snimcima. Danas, kaže da duboko žali zbog svega što je učinio.

"Nadam se da će za mene i dalje biti mesta u zajednici. Sada ako bih išao ulicom, ljudi bi vikali da sam ubio njihovu decu. Ako odem u džamiju kažu da sam ubio njihovu decu. Ako budem hteo da se ženim, reći će on je ubio našu decu", kaže Ahmed.

I drugi zarobljenici, poput Ahmeda, kažu da ne žele da imaju više ništa sa kalifatom, međutim nisu svi uvereni da će se sve srećno završiti.

"U Iraku imaju toliko ćelija da će preživeti. Čak iako izgube Mosul i dalje će ih biti u Iraku", rekao je zarobljenik Abdelrahman o zloglasnim džihadistima.

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track