Kraj ere "crnog zlata": Saudijska Arabija udvostručuje proizvodnju jednog vrednog resursa
Foto: Reuters

Nova nada

Kraj ere "crnog zlata": Saudijska Arabija udvostručuje proizvodnju jednog vrednog resursa

Planeta -

Saudijska Arabija nastoji da podstakne rast i napravi jedan važan korak u okviru programa diversifikacije ekonomije

Saudijska Rudarska kompanija (SAMCO) planira da do 2020 godine udvostruči prudukciju zlata, ali i drugih dobara kao što su aliminijum i amonijak, sa ciljem diversifikacije ekonomije u zemlji koja je među najvećim izvoznicima nafte na svetu, piše Newsweek.rs.Ciljana količina za proizvodnju iznosi 500.000 unca, što je značajno povećanje u odnosu na 200.000 od ove godine.

Saudijska Arabija nastoji da podstakne rast u rudarskom sektoru i na taj način stvori nova radna mesta i napravi jedan korak u okviru programa diversifikacije ekonomije. Kraljevska vlada u Rijadu planira da rudarstvo do 2030. godine donosi 26 milijardi dolara budžetu."Vlada je veoma voljna da razvije ovaj sektor", rekao je Mohamed Tamadi, analitičar i profesor ekonomije iz Londona.

"Izgleda da vlada ima velike planove za kompaniju (SAMCO) i sektor. Žele da privuku privatne investicije i sveže ideje u rudarski sektor kako bi se okočala državna dominacija nad njim", dodao je.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Tajna misija u Iraku: Ovaj čovek je propustio priliku da zaustavi Islamsku državuPre svega, čovek: Šest mudrosti "najsiromašnijeg predsednika u istoriji" (FOTO, VIDEO)​Karipski Kalifat: Evo zašto je ovaj "raj na zemlji" jedan od glavnih regrutnih centara terorista (FOTO)Najbogatiji, ali i najskuplji: Evo koliko bezbednost Trampove porodice košta NjujorkOd ponosa do sramote: Britanska Kraljevska mornarica nikada nije bila slabija (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track