PREŠAO DALEK PUT OD SIROMAHA DO TAJKUNA: Zbog ovog čoveka svi stanovnici jednog sela su milioneri
Foto: Printscreen YT

Ostavio sav novac svom rodnom mestu

PREŠAO DALEK PUT OD SIROMAHA DO TAJKUNA: Zbog ovog čoveka svi stanovnici jednog sela su milioneri

Planeta -

Svih 80 stanovnika malog španskog sela upravo su postali milioneri, zahvaljujući jednoj kolibi, ondosno čoveku koji se u njoj rodio.

U selu Seresales del Kondado rodio se Antonino Fernandes, čovek koji je smislio popularno pivo Korona i na njemu se obogatio. U testamentu se setio i rodnog mesta pa će svi će na bankovni račun dobiti u protivrednosti nešto manje od 2,4 miliona evra piše Dejli mejl.

Procjenjuje se da je Španac pre smrti u avgustu ove godine bio ‘težak’ najmanje 200 miliona evra, a bogatstvo je ostavio rodnom mestu.

Fernandez je preminuo u avgustu u 99-oj godini.

Morao da prekine školu

U Seresalesu del Kondadu živeo je u velikom siromaštvu s 12 braće i sestara. Antoninova porodica je, kažu prijatelji, bila više gladna nego sita, a on je sa samo 14 godina morao da prekine školovanje jer roditelji nisu mogli da ga finansiraju.

Posle Španskog građanskog rata otišao je u Leon gde se venčao sa Cinihom Gonsales Dies. Njen ujak bio je vlasnik kompanije Grupo Modelo, i 1949. ih je pozvao u Meksiko.

Gonsales je počeo kao radnik u skladištu pivare, napredovao i 1971 postao direktor kompanije. Upravo je Španac, pošto je postao direktor, od njihovog brenda Korona stvorio svetsko ime.

Kompanija je samo od prodaje toga piva u SAD godišnje zaradi nekoliko milijardi evra.

"Nikad nismo imali novca. Snalazili smo se. Antonino nam je iz korena promenio živote. Ponosni smo i srećni što nije zaboravio rodni kraj. Danas su ljudi poput njega retkost. Neka mu je laka zemlja i večna slava", rekao je seljanin Maksimino Sančez za lokalne novine Diario de Leon.

Pokojnog Fernadeza zbog ljubavi prema domovini i humanitarnog rada cenio je i bivši španski kralj Huan Karlos.Od ostavštine takozvanog kralja piva zaselak Seresales del Kondado dobiće i novi kulturni centar i lokalnu neprofitnu organizaciju, koji će zaposliti čak 300 ljudi.

(Dejli mejl/ Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track