(FOTO) POGODITE KO JE OVDE NAJJAČI: Pre 8 meseci su zajedno vladali svetom a onda se sve preokrenulo
Foto: REUTERS 25 4 2016

Preokret

(FOTO) POGODITE KO JE OVDE NAJJAČI: Pre 8 meseci su zajedno vladali svetom a onda se sve preokrenulo

Planeta -

Snimak iz Hanovera napravljen u aprilu otkriva koliko se brzo vladajuća elita Zapada promenila

Razlozi variraju zbog političkih potresa u zapadnom svetu, ali jedna fotografija ostavlja malo sumnje koliko se brzo njegova vladajuća elita promenila do neprepoznatljivosti.

Nasmejana lica na samitu u Hanoveru u aprilu predstavljaju četiri najveće evropske ekonomije i SAD sigurna u politički kontinuitet. Ali ostavka italijanskog premijera Matea Rencija sada znači da će svi sem jednog lidera G5 napustiti funkciju u vrlo različitim okolnostima.

Foto AP
Foto AP

Dejvid Kameron je možda najjasnija žrtva populističke pobune protiv establišmenta, zbačen sa dužnosti nakon što je izgubio referendum. Barak Obama odlazi sa dužnosti u januaru, ali rizikuje da vidi svoju zaostavštinu uništenu sličnom reakcijom onih koji su izabrali Donalda Trampa.

Kao i Renzi, Fransoa Oland je izjavio prošle nedelje da neće tražiti reizbor kao francuski predsednik iz više razloga - ne samo zbog činjenice da bi verovatno izgubio - već i zato što bi se oba lidera borila da ubede ekonomski borbene birači zabrinute zbog izvršilaca.

Samo Angela Merkel, koja je najavila prošlog meseca da će tražiti četvrti mandat, može biti u budućnosti na sastanku G5.

(Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja