ITALIJANSKI PREDSEDNIK MOLI RENCIJA DA NE PODNOSI OSTAVKU: Sačekaj barem dok usvojim buždet
Foto: Reuters 20 11 2016

Preokret u Italiji

ITALIJANSKI PREDSEDNIK MOLI RENCIJA DA NE PODNOSI OSTAVKU: Sačekaj barem dok usvojim buždet

Planeta -

Italijanski predsednik Serđo Matarela zamolio je večeras premijera Matea Rencija da odloži planiranu ostavku na tu funkciju dok parlament ne odobri budžet za 2017. godinu, što bi moglo da se dogodi u petak, javljaju agencije.

Renci, koji se sastao sa Matarelom, rekao mu je da više ne može da ostane na vlasti, ali ga je predsednik zamolio da ostane na toj poziciji dok budžet ne bude usvojen, kako bi se sprečilo da vanredni finansijski propisi stupe na snagu 1. januara, saopštio je kabinet italijanskog predsednika.

Čim budžet bude usvojen, premijer bi mogao da podnese ostavku, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Renci je najavio da će podneti ostavku na premijersku funkciju posle pretrpljenog poraza na jučerašnjem referendumu na kojem su Italijani glasno odbacili njegove predložene izmene Ustava, koji je imao za cilj jačanje centralne vlasti i radikalnu promenu parlamenta kroz smanjenje i ograničavanje moći Senata.

Italijanski premijer je na konferenciji za novinare u Rimu rekao da preuzima punu odgovornost za ubedljiv poraz na referendumu.

On se javnosti obratio nakon što su objavljeni preliminarni nezvanični rezultati, prema kojima je protiv ustavnih reformi koje je Renci predložio glasalo između 57 i 61 odsto glasača, dok je "za" bilo između 39 i 43 odsto.

Renci je, posle dve i po godine vladavine, večeras i zvanično nameravao da preda ostavku predsedniku Italije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track