OTKRIVEN IZGUBLJENI ANTIČKI GRAD: Misterija je zašto niko do sada nije istraživao to brdo!
Foto: Reuters

Senzacionalno otkriće u Tesaliji

OTKRIVEN IZGUBLJENI ANTIČKI GRAD: Misterija je zašto niko do sada nije istraživao to brdo!

Planeta -

Arheolozi su pronašli 2.500 godina star izgubljeni grad u Grčkoj, javlja Independent

Naučnici sa univerziteta u Geteburgu u Švedskoj univerziteta u Bernemautu u Velikoj Britaniji počeli su da istražuju ruševine nedaleko sela Vločos u Tesaliji, oko trista kilometara severno od Atine.

"I dok su neke ruševine već od ranije bile poznate, smatralo se da pripadaju istorijski nevažnom naselju na brdu", rekao je vođa istraživanja Robin Ronland.

"Kolega i ja smo nabasali na lokalitet prilikom istraživanja drugog projekta. Istog trenutka smo shvatili njegov ogroman potencijal. Činjenica da brdo niko do sada nije istraživao jest misterija", rekao je.

Istraživački tim, kome su se pridružili i grčki arheolozi, pronašao je ostatke tornjeva, zidina i gradskih vrata na podnožju i padinama brda. Njihova želja je da izbenu iskopavanje lokaliteta, već se nadaju da će istraživanje moći da sprovedu uz pomoć radara, što će očuvati iskopine.

U prve dve nedelje istraživanja prvog polja u septembru, arheolozi su pronašli antičko posuđe i novčiće koji datiraju oko 500 godina pre Hrista.

Ronland smatra da je grad bio na vrhuncu u četvrtom i trećem veku pre Hrista, pre nego što je napušten. Još uvek nije poznato zašto, ali stručnjaci to povezuju sa širenjem Rimskog carstva.

Arheolozi će početi da istražuju drugo polje u avgustu naredne godine.

"Vrlo malo se zna o antičkim gradovima u ovoj regiji, a mnogi istoričari veruju da je Tesalija bila manje razvijeno područje u antičko doba. Naš projekt stoga popunjava važnu rupu u istorijskom poznavanju tog područja i pokazuje da još mnogo toga predstoji da se otkrije na području Grčke!", zaključio je Ronland.

(Net.hr/ Independent)

PRVI PUT OTKRIVENA: Pronađena ploča na kojoj je bilo položeno telo Hristovo

(VIDEO) STARI 7.000 GODINA: U blizini Vršca snimljeni misteriozni koncentrični krugovi!

OVO OTKRIĆE PROMENIĆE ISTORIJU: Marko Polo nije prvi Evropljanin koji je boravio u Kini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja