NIŠTA OD BELOG BOŽIĆA: Za praznike suvo i bez snega!
Foto: Printscreen Krone.at

METEROLOZI SU NEUMOLJIVI

NIŠTA OD BELOG BOŽIĆA: Za praznike suvo i bez snega!

Austrija -

BEČ - Sudeći prema prognozama meteorologa šanse za "beli Božić" ove godine su gotovo nikakve.

Za to je zaslužno polje visokog vazdušnog pritiska i formiranje anticiklona. Sneg se eventualno može očekivati na planinama iznad 1.000 metara nadmorske visine.

U vreme Božićnih praznika snežni pokrivač može se očekivati samo u predelima iznad 1.000-1.500 metara nadmorske visine, a u području Južnih Alpa na još većim visinama. Prema rečima šefa meteorološke službe UBIMET Manfreda Spacierera , u ovom delu Evrope formiralo se polje anticiklona, koje će prema svemu sudeći u dane Božića doneti suvo vreme koje će u svemu podsećati više na jesen nego na zimu. Jedino će na zimu podsetiti jutarnji mrazevi u dolinama i ravnicama.

U Beču, St. Peltenu i Ajsenšatu šanse da za Božić bude snega iznose 20 procenata. Nešto više izglede da se raduju snežžnim pahuljama imaju Linc, Grac, Salcburg, Klagenfurt i Bregenc, najveće šanse da u vreme Božića uživaju u zimskim čarolijama imaju stanovnici Insbruka, koji u proseku svake druge godine osvane pod snežnim pokrivačem u vreme božićnih praznika.

U Beču i Ajsenšatu , Božić pod snegom je poslednji put bio pre četiri godine a u Insbruku pre pet. Najduže na Božić sa snegom čekaju u St. Peltenu. Oni su sneg u vreme praznika poslednji put videli prema podacima UBIMET-a još 2007. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track