Mnogo gore nego što izgleda: Evo da li je bitka za Mosul osuđena na propast (FOTO)
Foto: Reuters

Novi Alep na pomolu

Mnogo gore nego što izgleda: Evo da li je bitka za Mosul osuđena na propast (FOTO)

Planeta -

Malobrojnost terorista u odnosu na iračke i koalicione snage, odredila je i strategiju koju Islamska država primenjuje. Nažalost, za sada joj ide odlično...

1 / 4 Foto: Reuters

Od kada je bitka za Mosul počela sredinom oktobra, portparoli iračkih i koalicionih snaga hvalili su se zauzimanjem čitavog niza sela na periferiji grada. Iz perspektive Islamske države, međutim, može se reći da se bitka odvija mnogo bolje nego što je očekivano, piše Newsweek.rs.

Broj zauzetih sela i kvadratnih kilometara otrkiva samo delić priče, koji može navesti do neosnovanih zaključaka.Mosul je grad sa preko dva miliona stanovnika. Kada je bitka počela, Islamska država imala je na raspolaganju oko 10.000 boraca. Malobrojnost terorista u odnosu na neprijateljske snage, odredila je i strategiju koju Islamska država primenjuje. Grupa nikada nije maneravala da drži celu teritoriju grada, pa su zauzimanja sela sve samo ne iznenađujuća. Jedino logično rešenje s vojne tačne gledišta jeste povlačenje u pripremljeno, obezbeđeno i dobro utvrđeno urbano područje duboko unutar Mosula.

Foto: Reuters, Pripadnici Islamske države u Mosulu
Foto: Reuters, Pripadnici Islamske države u Mosulu

Prema tom planu, Islamska država postepeno popušta i kontrolisano se povlači iz takozvane "šire zone bezbednosti" oko Mosula, nanoseći pritom što je više moguće gubitaka koalicionim snagama. Može se očekivati da će obruč i dalje da se sužava, sve dok ne stigne do krajnje linije" koju je iscrtala Islamska država. Unutar dela istočnog grada koji lideri Islamske države smatraju najprikladnijim za odbranu, teroristi su već prokopali čitavu mrežu tajnih podzemnih tunela, kojima im je daleko olakšano bezbedno kretanje. Ukoliko "branioci" Mosula odluče da se bore do poslednjeg čoveka, odnosno za svaku ulicu, zahvaljujući ovim tunelima broj žrtava na strani koalicije može biti veoma visok.

Foto: Reuters, Iračke bezbednosne snage u Mosulu
Foto: Reuters, Iračke bezbednosne snage u Mosulu

Vođstvo Islamske države verovatno očekuje da Iračke bezbednosne snage (ISF) neće imati dovoljno snage da borbu privedu kraju, kao i da će se "neprirodna koalicija" sa Amerikancima verovatno raspasti ako se borbe oduže na proleće ili leto 2017. godine.Ako Islamska država zaista u Mosulu dočeka leto i na taj način izvede nemoguće, ne samo da će ohrabriti potencijalne regrute da se pridruže, već će i uvući koalicione snage u bitku sličnu borbama za Alep, bitku u kojoj se pobednik ne zna do poslednjeg trenutka, koji takođe može biti veoma dalaek.

Foto: Reuters, Iračke bezbednosne snage u Mosulu
Foto: Reuters, Iračke bezbednosne snage u Mosulu

Foto: Reuters, Iračke bezbednosne snage u Mosulu
Foto: Reuters, Iračke bezbednosne snage u Mosulu

Izveštaj Misije Ujedinjenih nacija za pomoć Iraku od 1. decembra pokazao je da su iračke snage pretrmele alarmantno visoke gubitke u mesecu novembru. Izaslanik UN Jan Kjubis, saopštio je da je ubijeno oko 2.000 iračkih vojnika, dok je oko 450 ranjeno."Broj žrtava je zapanjujući", bio je kratak Kjubis.Ako je ISF već pretrpeo toliko gubitaka, šte onda očekivati kada počne najkrvavija, gradska faza bitke? Šta će Trampova administracija učiniti ako borba zapadne u pat poziciju kao u Alepu? Šta ako šiitske Jedinice za mobilizaciju naroda prve uđu u Mosul i sukobe se sa sunitskim milicijama, čiju će stranu zauzeti SAD? Brojni eksperti upozoravaju da Iraku preti novi građanski rat kada Islamska država bude isterana iz Mosula. Čini se da do toga može doći i pre nego što bitka bude privedena kraju.Sjedinjene države duboko su umešane u konflikte u Siriji i Iraku, i sve im je teže da kažu koji bi to bio pozitivan ishod ovih ratova. Ukoliko se nešto ne promeni velikom brzinom, novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp moraće da donese neke veoma teške odluke, bukvalno prvog trenutka kako zakorači u Belu kuću.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:NEWSWEEK PREDSTAVLJA Ispovest razočaranog SNS bota: Sendvič, a od priloga - novac!Godina medveda i zmaja: Evo šta se krije iza "specijalnog odnosa" Rusije i KineNEWSWEEK PREDSTAVLJA Velika ispovest Žike Muštikle: Ispao sam naivanFLASHBACK Ovo je Pavle Riđički: Prvi Srbin na Severnom poluNEWSWEEK OTKRIVa: Tesla u raljama obaveštajnih službi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja