OSTAVILA LAGODAN ŽIVOT DA BI RATOVALA PROTIV DŽIHADISTA: Umesto pohvale lepu Dankinju čeka robija!
Foto: Printscreen Twitter

HLADAN TUŠ

OSTAVILA LAGODAN ŽIVOT DA BI RATOVALA PROTIV DŽIHADISTA: Umesto pohvale lepu Dankinju čeka robija!

Planeta -

Džoana Palani iz danske pre godinu dana postala je udarna svetska vest pošto je otkriveno da je ostavila lagodan život u domovini, napustila fakultet i otišla u Siriju da ratuje protiv Islamske države.

Atraktivna studentkinja se pridružila kurdskim snagama koje su oslobodile grad Kobane na turskoj granici.

Međutim, umesto hvalospeva, u domovini ju je dočekao šok. Odmah po povratku danska obaveštajna služba oduzela joj je pasoš kako se više ne bi vratila u Siriju.

DANKINJA NAPUSTILA SVE I OTIŠLA U RAT PROTIV IS: Kad se vratila, dočekalo ju je neugodno iznenađenje

Dobila je 12-mesečnu zabranu putovanja, ali ona je na sudu priznala kako je 6. maja ove godine otišla u Katar. Vlasti su odmah reagovale i strpale ju u pritvor.

Njen advokat, Erbil Kaja, ogorčen je činjenicom da se danske vlasti bore protiv osobe koja je ratovala sa danskim vojnicima i ostalim koalicionim snagama.

"Ovo je sramota! Povratnike iz Sirije koji su se borili na strani džihadista pokušavaju da rehabilituju, a nju žele iza rešetaka. Mi smo prva zemlja sveta koja kažnjava osobe koje se bore na strani međunarodne koalicije. Neviđeno licemjerje! Dakle, želimo da oprostimo teroristima, a da kaznimo ljude koje se bore za pravdu. Nema smisla, zar ne?", očajan je Kaja.

Palani je ćerka iranskog Kurda i rođena je u izbegličkom kampu u Ramadiju 1993. godine. Njena porodica tri godine kasnije doselila se u Dansku. Kako sama kaže, otišla je Kurdistan da se bori za "ženska prava i demokratiju". Sada joj preti dvogodišnja zatvorska kazna...

(Jutarnji/ San)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track