JUGOSLOVENSKO ORUŽJE SEJE SMRT PO EVROPI: Ovo su TAJNI KANALI kojim se naoružavaju teroristi
Foto: Profimedia

PROCVAT CRNOG TRŽIŠTA

JUGOSLOVENSKO ORUŽJE SEJE SMRT PO EVROPI: Ovo su TAJNI KANALI kojim se naoružavaju teroristi

Planeta -

Anis Amri osim 12 osoba koje su se nalazile na božićnom sajmu u Berlinu usmrtio je vozača kamiona kojeg je koristio za napad i ustrelio policajca u Italiji pre nego što je ubijen.

Za ubistvo Poljaka koji je vozio kamion u Nemačkoj kao i prilikom pucnjave na policajca koji mu je tražio dokumente, Amri je koristio pištolj koji se na crnom tržištu može nabaviti za svega 150 evra.

Koristio pištolj malog kalibra

22 kalibarski pištolj snimljen je uz telo Anisa Amrija kada je ubijen rano jutros u milanskoj industrijskoj četvrti. Postavlja se pitanje kako je Amri uspeo da nabavi oružje s obzirom na to da se nalazio pod policijskim nadzorom, a bio je hapšen najmanje tri puta samo ove godine.

Postoji zapis koji dokazuje da je 24-godišnjak bio deo opsežne istrage ekstremističke mreže i da je vođi grupe kazao kako je spreman i da želi da postane bombaš samoubica. Bilo je to pre samo dva meseca.

Lako do oružja

Teroristi neverovatno lagano dolaze o oružja koje potom koriste za terorističke napade. Tome doprinosi još uvek živo tržište ilegalnog oružja koje dolazi s područja Balkana u srce Evrope.

Švajcarski stručnjaci nedavno su objavili istraživanje koje pokazuje da se na području bivše Jugoslavije nalazi između tri i šest miliona različitih vrsta oružja koje je ostalo od rata na našem području tokom 1990-ih.

Pretpostavlja se kako se oko 1,5 miliona primeraka oružja nalazi u Srbiji kao nasleđe iz Jugoslavije.

Cena pištolja malog kalibra na crnom tržištu kreće se oko 150 evra, a malo skuplje oružje poput kalašnjikova AK-47 može se naći po ceni od 700 evra, a distribuišu ih kriminalne bande, stoji u istraživanju.

Crno tržište

Distributer ilegalnog oružja poznat pod imenom "Nemac" opisao je kako se oružje prodaje teroristima.

DŽIHADISTI PLANIRALI KRVOPROLIĆE U SRBIJI: Spremali pokolj eksplozivom „satanina majka“

"Na ulicama ima mnogo automobila i kamiona u kojima se nalazi rastavljeno oružje. Krijumčari i preprodavci ih sakriju u rezervoare za gorivo. Prigušivači su nešto skuplji, mitraljezi i automatske puške koje se lako skrivaju, koštaju više. Pištolji su s druge strane prilično jeftini. Njihova se cena kreće oko 150 evra", rekao je Nemac 2015. godine.

Porast ilegalnog oružja

Ivan Zveržhanovski, iz UN-ovog odeljenja za suzbijanje ilegalne prodaje oružja u Beogradu kazao je kako je "nemoguće znati gde se oružje nalazi, ko ih drži i na koje se načine koriste".

"Ne treba vam na stotine hiljada vrsta oružja, dovoljno je tek nekoliko da se izazove sigurnosni proboj", rekao je Zveržhanovski.

"Tržište pištolja zapravo funkcioniše po vrlo jednostavnom sistemu ponude i potražnje. Od 2011. beležimo značajan porast ilegalnog posedovanja oružja na području jugoistočne Evrope kao i ostalim delovima Evropske unije", dodao je.

(Dejli Mejl)

NEMAČKI NOVINAR: Zapad zna da njihovo oružje završava u rukama terorista

CRNA TRGOVINA: Najnovije hrvatske puške u rukama džihadista Islamske države

EKSKLUZIVNO: Ovo su srpski kalašnjikovi kojima je pucano u Parizu!

EKSKLUZIVNO: TERORISTI U PARIZU PUCALI IZ SRPSKIH PUŠAKA Kalašnjikovi stigli preko Jugohemije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track