GARDIJAN: Kukavički Obama doveo svet na ivicu provalije!
Foto: AP

Britanci osuli paljbu

GARDIJAN: Kukavički Obama doveo svet na ivicu provalije!

Planeta -

Njegovi navijači i simpatizeri, za koje on nikad nije bio odgovoran za to, snose deo krivice, piše Kornel Vest, autor i profesor javne filozofije na Harvardu, za Gardijan.

Kandidat nade i promena uvek iznova nije ostvarivao svoje ciljeve.

"Pre osam godina svet je slavio inauguraciju briljantnog i harizmatičnog crnog predsednika SAD. Danas smo na rubu provalije – uskoro nas čeka instalacija njegove lažljive zamene”, navodi se u tekstu.

Kako piše, to je depresivan pad u “najmoćnijem carstvu u istoriji”. Lako može proizvesti sveopšti cinizam i otrovni nihilizam. Ima li uopšte ikakve nade za istinu i pravdu? Može li Amerika biti iskrena sama prema sebi, pita se Vest.

“Doba Baraka Obame možda je bilo i poslednje razdoblje kad smo se mogli odmaknuti od neoliberalizma. Naš svet je ugušen zabavnim brendovima i aktivnostima koje nemaju veze s istinom, poštenjem ili dugoročnim preživljavanjem planeta. Svedoci smo postmoderne verzije gangsterizacije sveta”, piše on.

Obama je 2009. godine spasao Vol strit. Njegova administracija je rekla da nije bilo ubijenih civila u napadima bespilotnih letelica. Onda su nam rekli da ih je nekoliko ubijeno. Onda možda i 65. Ali kad je ubijen jedan američki civil, odmah se organizovala konferencija i dodeljena je finansijska kompenzacija.

FOTO: Thinkstock
FOTO: Thinkstock

“Tokom protesta protiv ubijanja crnih mladića, u zatvoru su završile grupe koje su protestovale. Tokom protesta protiv izraelskog ubijanja više od 2.000 Palestinaca (među kojima je bilo i 550 dece), Obama je izraelskoj vojsci dao 225 miliona dolara pomoći. Njegova obrazovna politika zatvorila je stotine javnih škola”, navodi on.

Kako kaže, mediji nisu prozvali predsednika Obamu zbog ovih stvari. Umesto toga, dobro plaćeni govornici su ga hvalili. Većina crnih glasnogovornika branila je njegovu tišinu i zločine u ime rasnog simbolizma i vlastitih karijera.

Edvard Snouden, Čelsi Mening i drugi koji su otkrili istinu demonizovani su, “a zločini koje su razotkrili uopšte nisu spominjani".

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

"Obamin nedostatak hrabrosti da se suoči s kriminalcima s Vol strita i napadi bespilotnim letelicama doveli su do rasta desnog populizma kod kuće i islamističkih pobuna na Bliskom istoku”, kaže on.

Tokom njegove administracije deportovano je više od 2,5 miliona ljudi.

Berni Sanders pokušao je stvoriti levi populizam, ali uništili su ga Hilari Klinton i Obama u “nameštenim predizborima američke Demokratske stranke”.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Sad se nalazimo na ulasku u neofašističku eru: neoliberalna ekonomija na steroidima, militaristička vlada željna rata koja poriče globalno zagrevanje.

“Sve to u senci pada istine i poštenja u ime brenda Tramp. Koje tužno nasleđe kandidata nade i promena", zaključuje Vest za "Gardijan".

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track