Najnovije vesti

OSUĐEN NA SMRT ZBOG UBISTVA 9 OSOBA: Morao sam to da uradim!
Foto: Reuters

Konačna odluka

OSUĐEN NA SMRT ZBOG UBISTVA 9 OSOBA: Morao sam to da uradim!

Planeta

Sud u Čarlstonu osudio je na smrt Dilana Rufa, zbog ubistva devet pripadnika najstarije crnačke crkve u centru tog američkog grada, u junu 2015. godine, prenosi AP.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, ubistvo je bilo rasistički motivisano, a Ruf je prva osoba koja se suočava sa smrtnom kaznom zbog zločina iz mržnje u Južnoj Karolini.

Porota je tri sata razmatrala presudu, a Ruf se nije borio za oslobađanje, niti je pokazao da se kaje.

Kako se navodi, on se na početku suđenja direktno obratio porotnicima, insistirajući da nije mentalno bolestan, ali nije ni tražio milost, niti je objasnio zašto je počinio zločin.

"Još uvek osećam da sam morao to da uradim", rekao je on u sudu, a za vreme izricanja presude nije pokazao nikakve emocije.

Njemu će presuda biti izrečena u sredu. Ruf je zločin počinio u junu 2015. godine kada je došao na večernje čitanje Biblije.

On je 45 minuta slušao citate iz Biblije, a potom je, tokom čitanja završne molitve, dok su svima bile zatvorene oči, izvadio oružje i počeo da puca.

FOTO: AP
FOTO: AP

U neke od žrtava je više puta pucao, dok su već ležale na podu. Dan nakon ubistva on je uhapšen, a agentima FBI-ja rekao je da je hteo pucanjem "da vrati segregaciju ili da započne rasni rat".

Poslednja osoba koja je osuđena na smrtnu kaznu u SAD je bombaš koji je tokom maratona u Bostonu 2015. godine aktivirao bombu i usmrtio više ljudi.

(Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...